Burja bo še vztrajala, a na Krasu upajo na pomoč dežja

Slovenija 18. Jul 202414:35 > 14:56 0 komentarjev

Ugodnejše vremenske razmere za obvladovanje požara na Krasu, ki je vzplamtel danes zjutraj, lahko pričakujemo šele v soboto. Prve dežne kaplje si na Primorskem obetajo šele v noči na soboto, medtem ko bo burja, ki otežuje delo gasilcem, najverjetneje ponehala v soboto zvečer.

Burja, ki piha na Primorskem in otežuje delo gasilcem, ki se spopadajo s požarom na Krasu, bo pihala še danes in tudi v petek, ponoči bo prehodno nekoliko oslabela. Ponehala pa bo verjetno šele v soboto zvečer, je za STA povedal prognostik Andrej Velkavrh.

Danes in v petek se bo namreč nadaljevalo suho vreme, nato pa lahko v noči na soboto ob prehodu hladne fronte pričakujemo nekaj dežja. Takrat bi lahko padlo od 10 do 20 milimetrov padavin, ki bodo nato v soboto dopoldne ponehale. Pri tem bi moral tudi Kras dobiti nekaj dežja, je povedal prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso) Velkavrh.

Na Primorskem, kjer je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, že dlje časa ni bilo izdatnejših padavin, so pa bili posamezni lokalno večji ali manjši padavinski dogodki.

Spletni Sušomer, ki predstavlja oceno sušnih razmer po Sloveniji in ga Arso izdaja vsak četrtek, je že prejšnji teden za jugozahodni del države opozoril na zmerno sušnost, ki se je ob vročinskem valu zadnji teden še stopnjevala. Nova izdaja Sušomera bo objavljena danes popoldne.

Še bolj sušne razmere kot na jugozahodu Slovenije so sicer glede na zadnji Sušomer v Pomurju in na Notranjskem, agrometeorologinja na Arsu Andreja Sušnik pa ocenjuje, da so se ta teden še poslabšale. Lokalno so zaradi neviht razmere lahko drugačne, a večinoma se stvari poslabšujejo, je ocenila za STA.

Danes dopoldne je na območju Škrbine proti hribu Trstelj na Krasu izbruhnil večji požar, zaradi katerega je poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan aktiviral državni načrt zaščite in reševanja. Aktivirani so lokalni gasilci, ogenj pa gasijo tudi helikopterji in letali air tractor.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!