Burno soočenje Gregorčiča in vodstva SLS: “Rekli so mi, da bom lahko minister”

Slovenija 25. Sep 202405:12 14 komentarjev

V Slovenski ljudski stranki so v torek znova preverjali možnosti za nadaljnje sodelovanje z nosilcem liste SLS na evropskih volitvah Petrom Gregorčičem. Razprava med člani izvršilnega odbora stranke in Gregorčičem je bila po informacijah N1 zelo burna, puščice pa so letele na obe strani. Čeprav vodstvu stranke in njenemu nesojenemu evropskemu poslancu ni uspelo zbližati stališč, je prvak SLS Marko Balažic za N1 po seji povedal, da so Gregorčiča znova povabili, naj se včlani v stranko. Gregorčič pa na drugi strani pravi, da tako pasivni politiki, kot jo izvaja vodstvo SLS, ne more pomagati, je pa pripravljen sodelovati s strankinimi lokalnimi odbori.

Kot smo napovedali na N1, je izvršilni odbor Slovenske ljudske stranke (SLS) na torkovi seji razpravljal o možnostih za nadaljnje sodelovanje z nosilcem liste SLS na junijskih evropskih volitvah Petrom Gregorčičem. Na sejo so povabili tudi Gregorčiča, ki z vodstvom stranke že nekaj časa ni v najboljših odnosih. Ker je zaradi službenih obveznosti trenutno v ZDA, je Gregorčič na seji sodeloval na daljavo.

Predsednik SLS Marko Balažic je po zasedanju izvršilnega odbora za N1 dejal, da je bil pogovor z Gregorčičem konstruktiven in da so ga znova povabili, naj se včlani v stranko: “Na tej točki je to za nas zaključena tema, seveda pa se mora sam odločiti, kaj bo storil. Dokler pa ni član, o njegovih aktivnostih znotraj stranke težko govorimo,” je poudaril Balažic.

Po njegovih besedah je zelo pomembno, da se stranka v naslednjih dneh konsolidira. “V tej smeri je šel tudi sklep izvršilnega odbora, in sicer da bomo trdno delali na konsolidaciji in okrepitvi lokalne mreže s ciljem, da bomo prihajajoče parlamentarne volitve pričakali v najboljši možni kondiciji,” je povedal predsednik SLS.

Gregorčič: Tako pasivni politiki ne morem pomagati

Razprava na seji izvršilnega odbora je bila po informacijah N1 zelo burna. V krogih blizu vodstva stranke je mogoče slišati, da naj bi Gregorčič na podoben način kot na zadnji seji glavnega odbora SLS, na kateri je njegovim podpornikom spodletel sklic izrednega volilnega kongresa in prvi poskus zamenjave Balažica, polemiziral in obračunaval z določenimi člani izvršilnega odbora SLS.

Slednji naj bi mu po nekaterih informacijah dali vedeti, da bo moral, če želi delovati v SLS, spoštovati pravila in se najprej včlaniti v stranko, a naj bi jim Gregorčič odvrnil, da ga članstvo v SLS zanima samo, če bo postal predsednik stranke. Gregorčič je za N1 to odločno zanikal in poudaril, da so ga člani izvršilnega odbora začeli napadati že na začetku sestanka.

“Namesto da bi predstavili svojo vizijo stranke v prihodnje, so člani izvršilnega odbora raje izvedli osebne napade name. Predsednik regijskega odbora gorenjske regije me je celo podučil, da bi mi koristilo, da bi delal za SLS, ker bom lahko postal minister. Člane izvršilnega odbora sem ob tem prijazno opomnil, da jim ankete kažejo odstotek ali dva, ne pa 30-odstotne podpore,” je za N1 dejal Gregorčič.

Peter Gregorčič
Peter Gregorčič (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Na vprašanje, kakšne so torej možnosti za njegovo nadaljnje sodelovanje s stranko, pa je Gregorčič odgovoril, da ima SLS dva obraza: “Enega, tistega zares ljudskega, ki dela in se trudi za dobro ljudi, predstavljajo njeni lokalni odbori. Ti mi povsod, kjer se srečamo, izražajo svojo veliko podporo. Zanjo sem jim hvaležen in z njimi sem vedno pripravljen sodelovati ter jih podpirati v dobro ljudi. Drugi obraz, ki sedi na tajništvu stranke, pa očitno zanima predvsem status quo, ki mi ni blizu.”

Ob tem je izrazil obžalovanje, da stranka po volitvah ni več aktivna. “Zdi se, da je vodstvo stranke, namesto da bi se trudilo zadržati obetaven volilni rezultat, po volilni nedelji raje odšlo na daljši dopust. Na tak način se politike ne da sooblikovati in tako pasivni politiki tudi sam, čeprav bi rad, ne morem pomagati,” je dodal Gregorčič.

Balažic: Diskreditacije niso način delovanja SLS

Balažic o podrobnostih pogovora z Gregorčičem ni želel govoriti, je pa izrazil pričakovanje, da se bodo razmere v SLS dokončno umirile na sobotni klavzuri stranke. “Mislim, da je čas, da se začnemo ukvarjati s pravimi stvarmi. Delitve mi nikoli niso bile blizu in to tudi ni način, ki nam je prinesel rezultat na evropskih volitvah. Naša vrata so odprta za vse, je pa treba spoštovati organe stranke,” je dejal za N1.

Na klavzuri stranke, ki bo začrtala prihodnjo pot SLS, bodo po njegovih besedah govorili predvsem o tem, kako okrepiti notranjo dinamiko stranke. “To je nujna domača naloga, ki jo moramo narediti, zato da smo na naslednjih parlamentarnih volitvah lahko kredibilen partner, če bomo iskali kakšna zavezništva,” je poudaril Balažic in dodal, da so bili v SLS vedno odprti za sodelovanje.

Na vprašanje, kako pojasnjuje očitke, da je kot kandidat volilce zavajal z navajanjem lažne izobrazbe in da je za predsednika SLS kandidiral, še preden je izstopil iz NSi, pa je Balažic odgovoril, da tega ne želi komentirati: “Ne mislim se spuščati na polje diskreditacije, ker to ni način delovanja SLS. Skupaj gremo naprej, stvari bodo ustrezno pojasnjene, ko bo čas za to.”

Kljub nekaterim kritikam naj bi Balažic v stranki še naprej užival močno podporo, Gregorčičevi podporniki, ki si želijo zamenjave na čelu stranke, pa naj bi bili v manjšini. Iz krogov blizu Gregorčiča v zadnjem času sicer prihajajo tudi informacije, da naj bi se čedalje bolj spogledoval z ustanovitvijo nove stranke. Ob tem ne gre spregledati, da se je po seji izvršilnega odbora na daljavo sestal s predstavniki pomurskih odborov SLS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje