Čaka nas burno vremensko dogajanje, pri sosedih že velja opozorilo

Slovenija 29. Maj 202414:34 0 komentarjev
Nočno nevihtno nebo
Nočno nevihtno nebo (Foto:Žiga Živulovič jr./BOBO)

Slovenijo bodo jutri in v noči na petek zajele močne padavine. Vmes se bodo pojavljale nevihte, ki se bodo nadaljevale še v petek čez dan. "Dogajanje bo burno," je za N1 pojasnil meteorolog agencije za okolje Timotej Kozelj. Največ padavin bo padlo v pasu od Alp do Snežnika. Intenzivno vremensko dogajanje bo spremljal tudi veter. Ob močnejših nevihtah bo namreč zapihal nevihtni piš. Vremenoslovci bodo jutri na osnovi najnovejših meteoroloških izračunov verjetno izdali strožje vremensko opozorilo.

Nad srednjo Evropo se zadržuje ciklonsko območje, ki se bo do jutri pomaknilo proti severnemu Sredozemlju. Tam bo nato nastal še sekundarni ciklon, ki bo vplival na vremensko dogajanje pri nas. Nevihte, ki se bodo pojavljale v severnem Sredozemlju, bo poneslo proti Sloveniji. “Jutri čez dan se bodo začele pojavljati padavine, tudi nevihte, ki se bodo v noči na petek okrepile, vmes bodo lahko tudi nalivi,” je za N1 pojasnil meteorolog Agencije RS za okolje Timotej Kozelj.

Za zdaj meteorološki modeli kažejo, da bomo imeli dva padavinska maksimuma – enega v Posočju v okolici Matajurja, drugi padavinski maksimum pa bo nastal nad Reko in bo zajel tudi notranjost naše države. Po besedah Kozelja lahko največ padavin pričakujemo v pasu od Alp do Snežnika. Koliko in kje točno bo padlo največ dežja, še ni povsem znano, saj meteorološki modeli še niso povsem gotovi.

“Ob prehodu fronte bo zelo burno. Vsekakor bomo vremensko dogajanje spremljali, in če bo treba, bomo izdali tudi vremensko opozorilo,” je še poudaril Kozelj. Močne padavine in nevihte bo spremljal tudi veter. V noči na petek bo morju zapihal okrepljen južni veter, ob močnejših nalivih tudi nevihtni piš – pojav, ko iz nevihte zapiha okrepljen veter.

So tornadi mogoči tudi pri nas?

Ljubiteljski meteorologi na Neurje.si so opozorili na nastanek supercelic, ki pa bodo verjetne na italijanski strani. Ob labilnem ozračju, kot ga bomo imeli od jutri, je njihov nastanek možen. “Vendar pa naši indeksi temu pojavu niso naklonjeni. Je pa res, da se bo ciklon odražal tudi v višinah in ob takem vremenu so možni bujni razvoji,” je za N1 pojasnil meteorolog Arsa Brane Gregorčič.

Italijanska meteorološka služba je, kot je razvidno z evropskega opozorilnega sistema MeteoAlarm, za sever Italije – od Milana do naše meje – izdala oranžno vremensko opozorilo. “Tudi mi bomo spremljali napovedi in izdali opozorila, ki pa bodo pri nas veljala šele od jutri zvečer. V Italiji se bo namreč proces začel šest ur prej,” je dodal Gregorčič.

Na Neurje.si so prav tako opozorili na možnost tornadov na italijanski strani. So tornadi mogoči tudi pri nas? Kot je poudaril meteorolog Gregorčič, se tornadi nad severnim Jadranom in Padsko nižino pojavljajo skoraj vsako leto, saj so tam pogoji za nastanek ugodnejši.

“Jutri se bo ciklon nad Genovskim zalivom poglabljal in se pomikal nad severno Italijo, zato tega pojava ne bi kategorično izključil,” je pojasnil. Čeprav se Arsovi meteorologi z napovedjo tornadov konkretno ne ukvarjajo, pa je verjetnost za njihov nastanek v Sloveniji zaradi oblike reliefa bistveno manjša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!