Čaka nas burno vremensko dogajanje, tudi neurja. Arso objavil podrobnosti

Slovenija 31. Jul 202415:56 0 komentarjev
Arso vreme oranžno opozorilo
Foto: @ARSO vreme/FACEBOOK

Druga polovica tedna bo vremensko veliko burnejša kot prva. Nad Slovenijo se bodo razbesnele nevihte, ki bodo skupaj z močnim vetrom največ težav povzročale na zahodu države, kažejo trenutne napovedi. Za četrtek je Arso zaradi pričakovanih neviht izdal oranžno opozorilo za vso državo. Najbolj burno vremensko dogajanje lahko pričakujemo v četrtek zvečer in v noči na petek, umiritve pa ni na vidiku vse do nedelje.

Druga polovica tedna bo vremensko veliko bolj napeta kot prva, so sporočili vremenoslovci agencije za okolje. Višinske motnje bodo namreč v kombinaciji z zelo razgretim ozračjem in vlažnim zrakom v naše kraje prinesle neurja.

Kakšno nevihto – te bodo danes popoldne in zvečer sicer nastajale v Italiji in Avstriji – lahko jugozahodnik v severozahodni del države prinese že danes.

V noči na četrtek ali v zgodnjih jutranjih urah bi tako nevihte lahko zajele predvsem Primorsko, Slovenski Istri pa bi lahko prinesle močnejše sunke vetra, so na svojem Facebook profilu zapisali Arsovi vremenoslovci, a ob tem poudarili, da je napoved še nekoliko negotova.

Za četrtek so na Arsu za vso državo izdali oranžno opozorilo pred nevihtami. 

V četrtek se bo nato čez dan razvijala kopasta oblačnost, kmalu pa se bodo lahko začele pojavljati tudi prve krajevne plohe in nevihte.

Po napovedih Arsa je najbolj burno vremensko dogajanje pričakovati v četrtek proti večeru in v noči na petek, ko bodo ob prehodu vremenske fronte nastala krajevna neurja. Ob tem je uprava za zaščito in reševanje opozorila na možnost udarov strel, okrepljen nevihtni piš, krajevno tudi točo.

Kje točno bodo nevihte najmočnejše, na Arsu še ne morejo napovedati: “Možnih je več scenarijev, od nastanka posameznih obsežnejših močnejših neviht pa vse do vzpostavitve nevihtne linije, ki bi prešla večji del države.”

Dodali so še, da se bodo pojavljali krajevno močni nalivi z močnimi sunki vetra, ki bodo v četrtek zvečer ali v noči na petek dosegli tudi Slovensko Istro, močnejše nevihte z močnim vetrom pa bodo v noči na petek predvidoma dosegle tudi Istro in Kvarner. Na Arsu zato opozarjajo vse, ki kampirajo na prostem, naj spremljajo vremenske napovedi in se po potrebi umaknejo na varno.

V petek zjutraj se bo vreme sicer prehodno nekoliko umirilo, a neviht še ne bo konec. Nov nevihtni pas nas bo od severa zajel v petek popoldne ali zvečer, nadaljevale pa se bodo lahko še v noč na soboto. “Plohe in nevihte bodo nad našimi kraji nastajale tudi v soboto popoldne, kakšna pa bo možna tudi še v nedeljo, vendar bodo predvidoma manj intenzivne kot četrtkove in petkove,” so o vremenski sliki za konec tedna še zapisali Arsovi vremenoslovci.

Opozorili so, da bo ob močnih padavinah možen hiter porast hudourniških vodotokov in poplavljanje padavinske vode na manjših območjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!