Če se v službo vozite z vlakom, pričakujte zamude

Slovenija 12. Avg 202411:39 > 12:05 3 komentarji

Do sredine septembra bodo ponekod na železniški infrastrukturi potekala obsežna vzdrževalna dela, zaradi česar lahko potniki pričakujejo zamude. Na nekaterih relacijah bodo zagotovljeni nadomestni avtobusni prevozi.

Zaradi del v železniškem prometu lahko potniki do sredine septembra pričakujejo zamude, na nekaterih relacijah bodo vzpostavljeni nadomestni prevozi z avtobusi.

Kje vse trenutno potekajo dela in kje še bodo?

Relacija Ljubljana–Zidani Most

Trenutno je na progi med Zidanim Mostom in Ljubljano delovišče na postaji Litija, kjer poteka nadgradnja železniške postaje, prenavljajo tire in signalnovarnostne naprave. Zaradi tega bodo vzpostavljene varnostne zapore med postajami Kresnice–Litija in Sava–Litija, v času zapor bo zagotovljen avtobusni prevoz.

Tri vikende, med 23. in 25. avgustom, med 30. avgustom in 1. septembrom in 13. in 15. septembrom, bo od petka – od 19. ure do nedelje do 19. ure – potekala obnova zidu po izrednem dogodku med postajama Zagorje ob Savi in Sava, proga bo na tem odseku odprta samo po desnem tiru. V tem času bo zagotovljen avtobusni prevoz.

Potekala bo obnova opornega zidu ob progi, ki je bil poškodovan med iztirjenjem potniškega vlaka lani. Dela so ocenjena na 250 tisoč evrov in bodo tri vikende potekala ponoči in podnevi.

Relacija Ljubljana–Jesenice

Daljše obdobje, od 19. avgusta do 1. septembra, bo veljala popolna zapora med Ljubljano in Kranjem. “Organizirani bodo nadomestni avtobusi po prilagojenem voznem redu. Vse prevoze in posebnosti lahko potniki najdejo na spletni strani Slovenskih železnic oziroma si pomagajo z iskalnikom vlakov,” je poudarila direktorica SŽ-Potniški promet Darja Kocjan. Opozorila je, da si je zadnje stanje najbolje pogledati tik pred samo potjo.

Gorenjska proga bo v omenjenem obdobju zaradi obsežnih vzdrževalnih del v celoti zaprta med postajama Ljubljana Šiška in Kranj. V tem času bodo vlake v celoti nadomestili avtobusni prevozi, po osem vlakov bo vozilo le prvi in zadnji dan zapore.

Med 24. in 25. avgustom bo zapora še med Kranjem in Karavankami, torej med Jesenicami in predorom Karavanke. Tudi na tej relaciji bodo zagotovljeni avtobusi.

Relacija Ljubljana–Divača–Sežana

Na primorski progi trenutno že potekajo obsežna vzdrževalna dela v teh predorih med Pivko in Gornjimi Ležečami, trajala bodo do 31. avgusta. Trenutno tako večina lokalnega potniškega prometa na tem odseku poteka v okviru nadomestnih prevozov. Vozijo samo vlaki v jutranjih konicah in kopalni vlaki do Kopra in Reke.

V nadaljevanju imajo na primorski progi zaradi vzdrževalnih del v načrtu še zaporo med Rakekom in Postojno, in sicer bo tam proga neprekinjeno zaprta med 7. in 18. septembrom. Septembra bosta dve 36-urni popolni zapori med nedeljo in ponedeljkom zvečer tudi na progi med Koprom in Divačo, in sicer zaradi priklopa drugega tira, gradnje cestne obvoznice na Kozini ter za potrebe rednega vzdrževanja.

 Relacija Jesenice–Nova Gorica

V okviru državnega projekta nadgradnje železniške postaje Nova Gorica bo glavnina vseh zapor med 16. in 22. avgustom, je pojasnil direktor SŽ-Infrastrukture Matjaž Kranjc. Takrat bo zaprt tir med Novo Gorico in Anhovim. Med 27. in 31. avgustom pa bo zaprta tudi proga proti Prvačini. Poleg nadomestnih avtobusov bo urnik prilagojen tudi za avtovlak, ki bo takrat vozil le med Mostom na Soči in Podbrdom ter Bohinjsko Bistrico.

Nekaj vzdrževalnih del bo septembra potekalo tudi na koroški progi, kjer bodo posamezne dnevne zapore. Dela bodo potekala tudi na enotirni progi med Mariborom in Šentiljem. Kocjan je poudarila, da bo glavnina del avgusta, nekaj manjših zapor pa bo potekalo septembra. Po besedah Kocjan je pomembno, da bodo vsa potrebna dela potekala v avgustu, da se bo stanje septembra, ko se bo začelo novo šolsko leto, normaliziralo.

Na Slovenskih železnicah pozivajo, da potniki, preden se odpravijo na pot, informacije o aktualnih voznih redih in nadomestnih avtobusih poiščejo na strani Slovenskih železnic. Prav tako pozivajo, naj si potniki pravilno načrtujejo časovnico poti, da bodo pravočasno prišli do želene destinacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje