Če ste ob ličenju opazili neželene učinke, jih lahko prijavite

Slovenija 15. Jun 202415:01 0 komentarjev
podočnjaki, blazinice, kozmetika, maska. obliž
Foto: PROFIMEDIA

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vzpostavljajo sistem spremljanja neželenih učinkov kozmetike.

Kozmetični proizvodi, prisotni na trgu, morajo biti varni, poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Vseeno pa se lahko zgodi, da se pri njihovi normalni in predvidljivi uporabi pojavijo različni neželeni učinki, kot je draženje kože, srbenje in rdečica, pa tudi bolj resni, kot so alergične reakcije, začasna ali stalna nezmožnost za delo, hospitalizacija, invalidnost.

Zato si želijo na NIJZ vzpostaviti sistem spremljanja neželenih učinkov kozmetike, v katerega bodo vključili tudi neželene učinke pri tetoviranju in trajnem ličenju.

Neželeni učinki se lahko pojavijo zaradi vsebnosti določenih snovi, onesnaženja ali prevelike izpostavljenosti nekaterim sestavinam. Enako se neželeni učinki oz. reakcije, ki niso del običajnega postopka celjenja, lahko pojavijo pri tetoviranju in trajnem ličenju. Vsem svetujejo, da ob kakršnihkoli resnih težavah obiščejo svojega zdravnika, pri drugih stranskih učinkih pa izpolnijo vprašalnik, ki je dostopen na povezavi.

“V Sloveniji želimo vzpostaviti sistem kozmetovigilance, spremljanja vseh, ne samo resnih neželenih učinkov kozmetike. V sistem bomo vključili tudi neželene učinke pri tetoviranju in trajnem ličenju,” so na NIJZ zapisali na svoji spletni strani. Izpolnjene vprašalnike bodo analizirali in uporabili za oceno vzrokov neželenih učinkov. Zbrane informacije bodo po potrebi posredovali tudi pristojnim službam.

“Na ta način bomo okrepili izmenjavo informacij med uporabniki in proizvajalci kozmetike in črnil za tetoviranje in trajno ličenje, ter pristojnimi inštitucijami v državi in v EU,” so zapisali. Verjamejo, da bodo tako izboljšali zaščito potrošnikov in oseb, ki so s kozmetiko profesionalno v stiku, ter pripomogli k izboljšanju varnosti kozmetičnih proizvodov, ter črnil za tetoviranje in trajno ličenje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!