Cene gob na ljubljanskih tržnicah v nebo: kilogram jurčkov tudi po 50 evrov

Slovenija 05. Okt 202416:24 3 komentarji
Jurčki
Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO

Gobarska sezona je v teku, gozdovi pa so te dni polni zavzetih gobarjev, ki pridno polnijo svoje košare. Če nabiranja gob niste vešči, ne želite tvegati in nabrati kakšne strupene gobe, boste verjetno zavili na eno od tržnic, kjer te jesenske plodove že ponujajo. A pripravite se na precej zasoljene cene: kilogram jurčkov na ljubljanskih tržnicah namreč stane od 30 pa vse do vrtoglavih 50 evrov.

September zaradi vročega poletja ni postregel z obetavnim začetkom gobarske sezone.

Predsednik Gobarskega društva Lisička Maribor Slavko Šerod je za N1 pred kratkim dejal, da bi septembra običajno pričakovali bogato diverziteto, gozd bi moral biti poln gob. “Moralo bi brsteti od življenja, a zaradi vremena žal ni tako. Običajno se v drugi polovici avgusta ohladi, pojavlja se deževje in ob vstopu v jesen je gozd bogat, letos pa tega ni. To je predvsem posledica poletnega šoka. Če bodo tudi v prihodnje vremenski pojavi tako ekstremni, se bodo običajni mejniki, ki so značilni za rast gob v Sloveniji, premaknili na poznejši čas. Ne bo več običajnih rasti kot prej,” je dodal.

Jurčki
Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO

V gobarskih društvih so zato napovedovali, da se bo sezona najverjetneje premaknila za en mesec in vse upe polagali na oktober. Košare gobarjev so zdaj vendarle bolj polne, sezona pa je povprečna.

In čeprav je Slovencem nabiranje gob po besedah Šeroda zapisano v genih, številni raje zavijejo na tržnico in gobe kupijo tam. Tako se — če gob ne poznajo dobro — izognejo tveganju, da bi nabrali strupene gobe in se zastrupili.

A cene na ljubljanskih tržnicah so precej zasoljene. Bralka, ki se je mudila na koseški tržnici, je želela kupiti kilogram jurčkov. Cene prodajalec ni imel napisane, ji je pa povedal, da kilogram stane 40 evrov. V soboto (danes) se je na tržnico znova vrnila, cena pa je bila za kar 10 evrov višja. “Glede na to, da je v gozdu kar nekaj gob, se mi zdi ta cena res pretirana,” meni.

Cene na glavni ljubljanski tržnici so nekoliko nižje; kilogram jurčkov stane 30 evrov.

Visoke cene tudi na Hrvaškem: “To je čisti pohlep”

O visokih cenah jurčkov poročajo tudi naši južni sosedje. Na zagrebški tržnici je treba za kilogram običajno odšteti okoli 20 evrov, najdejo pa se tudi dražji. “Tudi do 30 evrov. Ljudje se pritožujejo, da je drago, a ko mesec ali dva vsak drugi dan hodiš v gozd in ne nabereš nič … Čas, gorivo, in potem je cena taka,” je za Dnevnik.hr povedala prodajalka Mirjana.

A kupci niso takega mnenja.

“To je neumnost, niti pod razno ne bom kupila jurčkov po taki ceni,” pravi Silvija. Antun Lucarić se strinja: “Za jurčke 30 evrov? Za tako vsoto lahko kupite ne vem koliko mesa.”

Prikimava jima tudi Marijan Sabolić, predsednik Gobarskega društva “Smrčak” iz Čakovca. “Za ceno 20 evrov za kilogram jurčkov ni opravičila. To je čisti pohlep. Nič drugega. Jurčkov zaradi sušnega obdobja kar dolgo ni bilo, pomanjkanje je bilo kratkotrajno in zdaj so spet tu, zato me zanima, če bodo prodajalci znižali ceno. Ta je vsekakor pretirana. Realna cena bi morala biti po mojem mnenju 15 evrov na kilogram. Nisem ekonomist ali poznavalec gospodarstva in cen, sem pa prepričan, da bi bila cena 15 evrov primerna,” je dejal za Jutarnji list.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje