“Čeprav smo ena najvarnejših držav, se med našimi ljudmi širi strah”

Slovenija 08. Jul 202414:39 17 komentarjev
Robert Golob
Premier Robert Golob (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Proti širjenju lažnih ali parcialnih informacij in novic in širjenju strahu se lahko borimo le z vztrajnim ponavljanjem resnice, je v odgovoru na poslansko vprašanje v zvezi z obveščanjem javnosti glede incidentov, ki vodi v stigmatizacijo določenih skupin prebivalstva, in načinom odzivanja uradnih organov, odgovoril premier Robert Golob.

V zadnjih mesecih je bilo v Sloveniji več zelo odmevnih incidentov, ki so povzročili širjenje strahu in stigmatizacijo določenih skupin prebivalstva, je v poslanskem vprašanju premierju Robertu Golobu izpostavil poslanec Levice Milan Jakopovič. Omenil je spletno grožnjo o napadu na otroke v osnovnih šolah, incident, ko naj bi tuj državljan na avtobusu z neznanim predmetom poškodoval deklico ter primer 50 zamaskiranih skrajnih desničarjev, “ki so paradirali po središču glavnega mesta, razpihovali sovraštvo s širjenjem nacističnega in rasističnega prepričanja in skandiranjem antimigrantske retorike na izhodišču izmišljenega posilstva v Tivoliju.”

Primer incidenta na avtobusu je kasneje policija demantirala, je dodal. V primeru nasilja na eni izmed osnovnih šol pa se je poleg nasilnega incidenta problematiziralo tudi etnično pripadnost otroka, je izpostavil.

Jakopovič ugotavlja, da imamo ob tovrstnih primerih na eni strani “produciranje in širjenje lažnih novic”, na drugi pa “neustrezne in nepravočasne reakcije pristojnih organov, zlasti policije, pri obveščanju javnosti. To je, ugotavlja, s pridom uporabila desnica za nabiranje političnih točk, zato je na premierja naslovil vprašanje, ali je zahteval pojasnila glede omenjenih incidentov, širjenja lažnih informacij in nepravočasnega obveščanja javnosti.

Zanimalo ga je tudi, ali Golob razpolaga z informacijami, da je bil kateri od incidentov namenoma insceniran s strani skrajno desne politike, ali dopušča možnost, da je bilo ravnanje policije v teh primerih neustrezno, pa tudi, ali bo vlada sprejela ukrepe, s katerimi bi preprečila oziroma zmanjšala tovrstno širjenje strahu, ter zahtevala od pristojnih organov takojšnje ustrezno ukrepanje, ki vključuje tudi obveščanje javnosti na način, “da se karseda zmanjša širjenje in obseg lažnih ali parcialnih novic.

robert-golob-slo3
Foto: zajem zaslona/RTV SLO

Golob: Odgovor za zmanjšanje strahu zagotovo ni paradiranje zamaskirancev

“Žal moram ugotoviti, da kljub temu, da je Slovenija po vseh pokazateljih mednarodnih inštitucij ena najvarnejših držav v svetu, se med našimi ljudmi širi strah,” je odgovoril Golob. Zatiskati si oči pred tem je narobe, odgovor za zmanjšanje strahu med ljudmi pa zagotovo ni to, “da bomo paradirali v črno oblečeni in zamaskirani po Ljubljani” ali da bomo simpatizirali po spletu s tistimi, ki to počnejo, je dodal premier.

Edini pravi odgovor na lažne novice je širjenje resnice, ko se do nje po določenem času končno dokopljemo, je poudaril Golob. Po njegovi oceni omenjeni dogodki niso bili inscenirani, poročanje o njih pa je bilo izkrivljeno. “Za to ne bi nikogar krivil, ker je bilo poročanje in slika v javnosti množična,” je dejal.

Premier v celoti zaupa slovenski policiji, saj sicer Slovenija ne bi bila ena od najvarnejših držav na svetu. Verjame pa tudi, da smo policiji včasih sami zavezali roke, ker smo želeli zaščititi najšibkejše, ob čemer je izpostavil pravice otrok in etničnih manjšin.

“Mogoče včasih s preveliko mero zaščite in z dobrimi nameni pripomoremo tudi k temu, da se lažne informacije širijo hitreje. Zato mislim, da je treba nadaljevati s počasnimi koraki, ampak vztrajno, v smer, da začnemo javnosti razkrivati stvari bolj, kot smo jih do sedaj, ker je to v interesu tako teh, ki so obtoženi, kot tudi javnosti,” je dejal.

Golob ugotavlja, da dobra novica ni novica, slabe novice pa se širijo kot požar. “Za to ne moremo nikogar kriviti, lahko pa proti temu delamo vsak dan, s tem da ponavljamo resnico takrat, ko jo izvemo,” je izpostavil.

Želi si, da bo policija še naprej delala učinkovito in obveščala javnost, ter verjame, da bomo na ta način lahko podobne zlonamerne interpretacije in širjenje strahu preprečili.

Poklukar: Policija pripravljena na dvig kriminalitete

Poslanec SDS Andrej Kosi je na redni seji DZ ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja vprašal, kako komentira nazadovanje Slovenije na lestvici globalnega mirovnega indeksa z osmega na deveto mesto. “Slovenija je varna država in ena bolj varnih na svetu,” je dejal minister Poklukar. Navedel je, da je delež kriminalitete primerljiv z obdobjem pred epidemijo covida-19. “Slovenija je bila zaprta, ljudje niso migrirali, kriminal je bil na nek način ustavljen,” je pojasnil.

Navedel je, da je v zadnjem obdobju več spletne kriminalitete, torej kraj identitete in prevar. Izpostavil je, da je tudi več mladostniške kriminalitete. “Verjamem, da bomo kot družba pri tem naredili domačo nalogo, saj se vzgoja začne predvsem doma, v družini, to se prenese naprej v šolo, iz šole na celotno družbo,” je dejal. Ocenil je, da je na obeh področjih potrebnih več preventivnih aktivnosti v sodelovanju z drugimi resorji.

Indeks računa avstralski inštitut za ekonomijo in mir (IEP) na podlagi 23 kazalnikov. Vsaka država za vsak kazalnik prejme oceno od 1 do 5 na podlagi podatkov, ki jih inštitutu posredujejo različne organizacije. Čim nižja je ocena, tem bolj mirna je država. Slovenija je na letošnjem indeksu deveta država od 163, kar je mesto višje kot lani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje