Ceste bodo kmalu spet polne otrok: Srce prometne varnosti smo vsi

Slovenija 27. Avg 202414:31 > 15:00 2 komentarja
osnovnošolci
Foto: BOBO

Tudi letos ob začetku novega šolskega leta poteka nacionalna preventivna akcija Varno v šolo, s katero želi agencija za varnost prometa (AVP) zagotoviti večjo varnost otrok na poti v šolo. Letos je slogan akcije Srce prometne varnosti smo vsi in poudarja povezovanje skupnosti – učencev, učiteljev, staršev, skrbnikov ter vseh udeležencev v prometu.

AVP, policija ter drugi partnerji želijo z akcijo voznike in druge udeležence v prometu spomniti na pomembnost njihove vloge pri zagotavljanju varnosti otrok na poti v šolo, na obšolske aktivnosti in splošno na vseh poteh. “Le z odgovorno in strpno udeležbo v prometu otrokom lahko zagotavljamo varnost na njihovih poteh,” so na agenciji zapisali v sporočilu za javnost.

Akcija je še toliko pomembnejša, ker so otroci v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila jih kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako otroci težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.

V okviru akcije bo na prvi šolski dan, v ponedeljek 2. septembra, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek z direktorico AVP Simono Felser ter županom občine Kranj Matjažem Rakovcem obiskala osnovno šolo Stražišče pri Kranju ter simbolično pospremila otroke pri varnem prehodu čez cesto. Na drugi šolski dan pa bo AVP skupaj z Inštitutom za politike prostora, občino in osnovno šolo Medvode skupaj predstavila napredek na področju nove prometne ureditve, ki otrokom omogoča varen aktiven prihod v šolo, torej peš, s kolesom ali navadnim skirojem.

Po vsej Sloveniji se vsako leto v prvih dneh šole izvaja varovanje otrok na šolskih poteh, in sicer na mestih, kjer je varnost otrok lahko ogrožena. V varovanje otrok so vključeni prostovoljci, ki učencem pomagajo prečkati cesto na nevarnejših odsekih in s svojo prisotnostjo opozarjajo voznike na še previdnejšo vožnjo.

V akciji sodelujejo tudi policisti, ki bodo v tem tednu pregledali prometno signalizacijo na cestnih povezavah v bližini šol in na šolskih poteh in v primeru nepravilnosti o tem obvestili vzdrževalce cest. Z vodstvi nekaterih šol bodo skupaj pregledali načrte varnih poti v šolo in preverili, ali so upoštevane morebitne spremembe, rekonstrukcije ali zapore posameznih cest. V prvih šolskih dneh bodo obiskali tudi nekatere osnovne šole skupaj z ravnatelji ter mentorji prometne vzgoje na roditeljskih sestankih starše prvošolčkov seznanili z nevarnostmi, ki na cesti prežijo na najmlajše, jim svetovali, kako naj poskrbijo za varnost otrok v cestnem prometu in kakšne dolžnosti imajo kot starši s stališča varnosti cestnega prometa.

Prvi šolski dan v osnovni šoli
Foto: BOBO

Policisti bodo preverjali tudi rumene rutice

Policisti bodo v okviru akcije preverjali tudi, ali otroci nosijo rumene rutice in odsevna telesa ter ali so kolesa, e-skiroji in mopedi, s katerimi se vozijo otroci in mladoletniki, ustrezno opremljeni in tehnično brezhibni ter ali pri vožnji uporabljajo čelado. Pozorni bodo tudi na to, ali starši pri prevozu otrok pravilno uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme, izvedli pa bodo tudi več poostrenih nadzorov tehnične urejenosti avtobusov in drugih vozil, s katerimi otroke vozijo v šolo.

V okolici šol bodo policisti izvajali poostren nadzor prometa. Predvsem bodo preverjali, ali vozniki vozijo prehitro, in na ta način umirjali promet na izpostavljenih mestih, kjer bi lahko prišlo do nevarnih situacij. Kot so zapisali na spletni strani policije, je umirjanje prometa še posebej pomembno v prvih dneh pouka, ko otroci prihajajo v šolo in se vračajo domov še povsem razigrani.

V letošnjem letu so v prometnih nesrečah življenje izgubili trije otroci, 25 se jih je hudo poškodovalo, kar je za 47 odstotkov več kot lani ob tem času. Slovenija sicer velja za eno najvarnejših države v Evropi na področju prometne varnosti otrok.

Akcija Varno v šolo se je začela v ponedeljek in bo trajala do 8. septembra.

AMZS pred novim šolskim letom še devetič začel kampanjo Še 365 dni

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) je v Kranju obeležila začetek že devete kampanje Še 365 dni!, s katero sicer pomen varnosti najmlajših udeležencev v prometu poudarjajo skozi vse leto, še posebej pa te dni, ko je pred vrati novo šolsko leto in se bodo otroci vrnili na šolske poti. Aktivnosti bodo letos potekale v 30 krajih po vsej državi.

Kampanja AMZS poteka v sodelovanju z avto-moto društvi in klubi ter policijo in ob podpori Zavarovalnice Sava, z njo pa voznike v dneh pred začetkom pouka opominjajo, da se otroci znova vračajo na šolske poti in da morajo paziti na otroke na cestah vse leto.

Kampanja se je uradno začela z današnjim dogodkom v enoti kranjskih vrtcev Janina, na katerem je AMZS v sodelovanju z AMD Kranj, Policijo in Mestno občino Kranj predstavila aktivnosti pred začetkom novega šolskega leta. Poudarili so pomen varne vrnitve na šolske poti po počitnicah, policisti pa so skupaj z otroki iz vrtca predstavili tudi varno pot v šolo.

Podpredsednik AMZS Tomaž Andrejka je poudaril, da si prizadevajo za varno mobilnost vseh udeležencev v prometu, veliko pozornost pa namenjajo otrokom in mladini. “Zlasti najmlajši, ki šele začenjajo svojo samostojno pot v prometu, še ne poznajo vseh zakonitosti in pasti, ki jih ta prinaša. Zato je ključno, da so odrasli najpomembnejši učitelji in z lastnim zgledom otrokom pokažejo, kako skrbeti za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. To zavedanje ne velja le na poti v vrtec ali šolo, temveč na prav vseh poteh,” je dodal Andrejka.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da se statistika glede prometnih nesreč z najhujšim izidom že več let izboljšuje, kar pa po njegovem ne sme nikogar uspavati. K večji vidnosti in varnosti lahko pripomoreta AMZS Odsevni paketek in AMZS Pozorne nogavičke, ki lahko ob slabši vidljivosti poskrbijo za varen in bolj viden korak vseh udeležencev v prometu.

Pomočnik načelnika kranjske postaje prometne policije Miran Murnik je napovedal, da bodo policisti tudi letos večkrat obiskali šole ter skupaj z učitelji učence opozorili na nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo v vsakdanjem prometu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje