Četrtošolca splezala na streho šole v središču Ljubljane in razbila vsa okna

Slovenija 04. Jun 202416:25 24 komentarjev

V soboto sta deček in deklica, stara 9 in 10 let, splezala na streho telovadnice osnovne šole Majde Vrhovnik v centru Ljubljane in razbila vsa okna. Škodo so ugotovili v ponedeljek zjutraj, ko je v telovadnico deževalo. Otroka, ki sta na streho nosila opeke in kamne, so posnele kamere. Primer so predali policiji. Telovadnice šolarji zaradi nevarnosti razsutega stekla ne morejo uporabljati, načrtovano valeto pa bodo verjetno morali prestaviti.

Na novinarski konferenci ljubljanskega župana Zorana Jankovića so sporočili, da se je v soboto na ljubljanski osnovni šoli Majde Vrhovnik zgodil neljub dogodek.

“Devet- in desetletni otrok, deček in deklica, sta splezala na streho telovadnice in razbijala svetlobnike, okna, ki so na ravnih strehah. Razbitih je devet,” je povedala vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mestne občine Ljubljana Marija Fabčič.

“Škodo so ugotovili v ponedeljek zjutraj, ko so zaposleni prišli v šolo in je deževalo, dež je padal skozi streho,” je dejala Fabčič in pojasnila, da je telovadnica zdaj zaprta. “Osem gasilcev je tri ure postavljalo začasne ponjave, da so deloma zaščitili šolo. Zadeva je prijavljena policiji. Otroci niso samo ocene, so mnogo več, a se bo v tem primeru treba temeljito pogovoriti, kdaj še govorimo o otroški razigranosti,” je poudarila in dodala, da je ob tem žalostno tudi to, da so se devetošolci pripravljali na valeto, ki je zdaj verjetno v šolski telovadnici ne bo. Njeno izjavo si oglejte v videu na vrhu članka.

Kako bodo ukrepali na šoli

Ravnateljica OŠ Majde Vrhovnik Mateja Urbančič Jelovšek je o dogodku obvestila policijo, ki ji je predala tudi posnetke varnostnih kamer. Te so četrtošolca in četrtošolko posnele, ko sta na streho nosila opeke in velike kamne z bližnjega gradbišča, niso pa kamere nameščene na sami strehi. Eden od otrok je priznal, da je razbijal okna, drugi pa pravi, da je razbijanju le prisostvoval in podobno trdi tudi njegova mama – da naj njen otrok ne bi bil kriv, saj da je le opazoval.

Z vandalizmom naj bi nadaljevala tudi v nedeljo, so ju pa drugi otroci pri tem početju videli.

Ravnateljica bo obvestila tudi center za socialno delo, hkrati pa deluje po vzgojnem načrtu in pravilih šolskega reda, je povedala za N1. “Z otrokoma sem govorila, prišla sta se opravičit. Povedala sem jima, da je vzgojni opomin najstrožji ukrep, ki ga šola lahko da, ampak bolj razmišljam v smeri, zakaj sta to naredila, kakšno pomoč potrebujeta in kako tema otrokoma pomagati vnaprej. Iščem pameten ukrep, ki jima bo dal misliti za vse življenje,” je povedala Urbančič Jelovšek. “Če bodo starši poravnali škodo, otroka tega ne bosta ravno občutila. O ukrepih se bom še posvetovala. Prihodnje leto bosta zagotovo za nekaj skrbela nekaj mesecev,” razmišlja ravnateljica. Ob treh opominih lahko otroka sicer prešolajo, k temu, naj vandala “vrže s šole”, pa nekateri nagovarjajo ravnateljico, pravi.

“Šola starše učenca, ki mu je bil izrečen drugi vzgojni opomin v posameznem šolskem letu, obvesti o tem, da lahko učenca po izrečenem tretjem vzgojnem opominu prešola na drugo šolo brez soglasja staršev, v skladu s 54. členom zakona o osnovni šoli.” (Pravilnik o vzgojnih opominih v osnovni šoli, 8. člen)

520 otrok ostalo brez telovadnice

Na strehi telovadnice je povsem razbitih devet stekel, ki so jih gasilci morali prekriti, preostala stekla pa bo prav tako treba zamenjati, saj so počena. “Šipe so se razletele na tisoče koščkov, naročila sem čistilni servis, da so posesali razsuto steklo, a 520 otrok telovadnice ne more uporabljati, saj obstaja nevarnost, da bi se tudi stekla, ki so le počila, še razletela,” pravi ravnateljica.

OŠ MAJDE VRHOVNIK
Foto: Denis Sadiković, N1

Zaradi dežja je parket telovadnice razmočen, a so ga v ponedeljek hitro pobrisali, tako da ravnateljica upa, da vsaj s tem trajne škode ne bo.

Devetošolci naj bi imeli prihodnji četrtek v šolski telovadnici valeto. “Škode še nismo ocenili, naročili smo nova stekla in upamo, da bi jih lahko pravočasno vgradili, če bo vreme lepo,” je povedala Urbančič Jelovšek in dodala, da devetošolci sicer iščejo nadomestno lokacijo v drugi telovadnici.

“Nedopustno je, kaj vse se danes dovoli otrokom”

Ravnateljica je o tem, kaj se je zgodilo, obvestila starše vseh šolarjev in poudarila, da je plezanje na streho lahko smrtno nevarno. “Danes sem to ponovila tudi šolarjem po šolskem ozvočenju. Otroci že vse dopoldne hodijo k meni in se mi zaupajo, kdo vse je na strehi bil,” pravi Urbančič Jelovšek. Telovadnica je ograjena, dostop do strehe pa ni preprost. Majhna otroka sta se splazila skozi ograjo.

OŠ MAJDE VRHOVNIK
Foto: Denis Sadiković, N1

Kot je ravnateljica izvedela ob razčiščevanju dogodka, so nekateri starši celo vedeli, da so njihovi otroci že prej plezali na streho.

To ni edini nasilni dogodek na šoli. Prejšnji teden je učiteljica šestošolcu na hodniku vzela mobilni telefon, ta pa jo je ozmerjal s prasico in brcnil.

“Nedopustno je, kaj vse se danes dovoli otrokom,” poudarja zaskrbljena ravnateljica. “Skrbi me, ker šolarji nimajo empatije, nimajo morale. Skrbi jih le, kakšne ocene dobijo. Podobno starše skrbijo samo ocene in to, na katero gimnazijo se bodo vpisali otroci, že od prvega razreda. Pogosto zanikajo, da so njihovi otroci krivi,” razlaga in pove, da sta bila otroka, ko jima je pokazala poškodovano telovadnico, “kar presenečena” nad tem, kar sta storila.

“Sem samo ravnateljica, skrbim za šolske stvari in nisem pripravljena na tak vandalizem,” priznava Urbančič Jelovšek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje