Čez Sredozemlje bo prineslo puščavski prah: se bo ta poznal tudi pri nas?

Slovenija 14. Okt 202409:07 0 komentarjev
Puščavski prah
Foto: PROFIMEDIA

Vetrovi bodo čez Sredozemlje znova prinesli puščavski prah. "Spet bomo pogledali v rumenkasto nebo," poročajo naši južni sosedi. Kako bo pri nas?

Južni vetrovi bodo prinesli ne le nekoliko toplejšo jesen, ampak tudi puščavski prah.

Proti južnemu delu Evrope doteka topel zrak iz severne Afrike, ki s seboj prinaša tudi puščavski pesek. “Afriški pesek je pred vrati, spet bomo pogledali v rumeno nebo,” za N1 Hrvaška napovedujejo hrvaški meteorologi. Na agenciji za okolje (Arso) smo se pozanimali, kako bo nad Slovenijo.

Po napovedih dežurnega meteorologa peska pri nas ne bo toliko, da bi obarval ozračje. “Jugozahodni veter bo k nam prinesel manjšo količino saharskega peska,” napoveduje.

Peska torej ne bo toliko kot spomladi, ko je bilo ozračje več dni motno in oranžasto, zdravniki pa so zaradi povišanih vrednosti delcev PM10 odsvetovali gibanje na prostem.

“Tako hudo, kot je bilo takrat, ne bo. Pesek v ozračju ne bo tako izrazit. Večina ljudi ga niti ne bo opazila,” je dodal meteorolog.

Puščavski prah nad Slovenijo ne bo dolgo vztrajal, je dodal, saj bodo v naslednjih dneh zapihali vzhodni vetrovi in pesek odpihnili drugam.

Teden bo precej topel z nekaj sončnimi žarki. Najbolj oblačno bo danes, do konca tedna se bo pretežno zjasnilo. Dnevne temperature se bodo po večini države kljub oblačnosti dvignile do 20 stopinj Celzija, napoveduje Arso.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!