Covid-19 znova v porastu, bolnišnice omejujejo in prepovedujejo obiske

Koronavirus 15. Avg 202409:01 2 komentarja
Testiranje na koronavirus
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Kljub poletnim mesecem in visokim temperaturam število okužb s koronavirusom zadnjih nekaj tednov po svetu raste. Nič drugače ni v Sloveniji, kjer je pozitivnih več kot 20 odstotkov testov. Zakaj? In kakšni so simptomi tokrat? V ospredje znova prihaja izguba vonja in okusa, pravi infektologinja Mateja Logar.

Čeprav smo na koronavirus že pozabili, je virus, ki je nekaj let krojil naša življenja, “še vedno med nami”, je pred dnevi opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Število primerov namreč narašča po vsem svetu.

“Podatki iz našega sistema za nadzor na podlagi kontrolnih točk v 84 državah kažejo, da se odstotek pozitivnih testov na SARS-CoV-2 že več tednov povečuje,” je po poročanju Euronews dejala dr. Maria Van Kerkhove, tehnična vodja za covid-19 pri WHO. Po njenih besedah je na splošno več kot 10 odstotkov testov pozitivnih, vendar se ta delež razlikuje od regije do regije.

Več kot 20 odstotkov testov je pozitivnih

V Evropi je pozitivnih več kot 20 odstotkov testov, enako je tudi pri nas, pravi infektologinja Mateja Logar.

maska
PROFIMEDIA

Posledično so številne zdravstvene ustanove že sprejele različne ukrepe. V Splošni bolnišnici Murska Sobota so zaradi porasta covidnih bolnikov na internem, pljučnem in infekcijskem oddelku obiske omejili na eno zdravo osebo, ki mora obvezno nositi zaščitno masko.

V izolski bolnišnici so medtem obiske na oddelku interne medicine prepovedali, na drugih oddelkih so obiske omejili. V jeseniški bolnišnici na vseh oddelkih internistične službe niso dovoljeni, omejitve obiskov na vseh oddelkih pa veljajo na onkološkem inštitutu, kjer obiskovalcem zelo priporočajo uporabo zaščitne maske.

Ko imamo več virusa v splošni populaciji, je namreč več možnosti, da pride do prenosov tudi v bolnišničnem okolju, pravi Logar. “Preko celega leta so na oddelkih večji in manjši izbruhi okužb, ni pa to nekaj, kar bi bilo izrazito alarmantno. V kliničnem centru se še vedno trudimo, da covidni bolniki niso v sobah z bolniki, ki covida nimajo. S tem si sicer malo otežimo delo, saj je včasih treba uporabiti kar veliko domišljije, da vse bolnike ustrezno namestimo,” razlaga.

Mateja Logar
Mateja Logar (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Zakaj kljub poletju število okužb raste?

Kot so za N1 pojasnili na NIJZ, na stari celini in pa v ZDA trenutno intenzivno kroži nova različica virusa, imenovana sev KP.2. “Gre za podrazličico omikrona, ki je zelo nalezljiva, kar je lahko razlog za povečanje obolevnosti,” so odgovorili na vprašanje, zakaj število primerov kljub poletnim mesecem in visokim temperaturam narašča.

Ob tem ne gre zanemariti upada zaščite po preteklih okužbah ali cepljenju, na NIJZ pa ugibajo, ali k porastu pripomore tudi druženje v zaprtih prostorih s klimo.

Mateja Logar ob tem dodaja še potovanja, različne zabave in prireditve, “ki so glede na potencial, ki ga virus ima, idealne za širjenje znotraj družbe, kasneje pa še doma in v službi”.

Opomnila je, da smo tudi minula leta, ko so razsajali “stari koronavirusi”, ob koncu poletja oziroma začetku jeseni beležili porast okužb, “SARS-CoV-2 pa se začne pojavljati še malo prej”.

Med simptomi znova izguba voha in okusa

Po besedah Mateje Logar simptomi covida še vedno ostajajo približno enaki: povišana telesna temperatura, kašelj, bolečine v mišicah in slabo počutje. V ospredje je znova prišla tudi izguba voha in okusa, česar ob pojavu različice omikron nismo bili vajeni.

Težjih oblik pri zdravih ljudeh, ki nimajo pridruženih bolezni, na srečo ni. “Pri starejših, ljudeh, ki imajo pridružene bolezni in so imunsko oslabeli, pa so težji poteki — tudi s prizadetostjo pljuč — še vedno možni, ampak seveda v bistvo nižjem odstotku kot je bilo to pred tremi leti, torej pred omikronom.”

Ta trenutek se po besedah infektologinje na infekcijski kliniki zdravijo štirje bolniki s covidom; dva sta hospitalizirana prav zaradi težav z virusom, dva pa zaradi drugih težav, a sta na covid pozitivna. Nobeden od njiju ni na intenzivni enoti.

Covid oddelek
Fotografija je arhivska. (Foto: Matej Povše/UKC LJ)

Mateja Logar cepljenje še vedno priporoča vsem, še posebej pa imunsko oslabelim, starejšim in bolnikom, s pridruženimi boleznimi. “Ne smemo pozabiti tudi na nosečnice, pri katerih lahko covid poteka bistveno težje kot v splošni populaciji,” pravi. Ob tem opozarja še na pomembnost testiranja, sploh za ljudi, ki imajo dejavnike tveganja za težji potek.

Takim bolnikom — če se okužba potrdi v zgodnji fazi — so namreč na voljo zdravila, s katerimi lahko zdravstveno osebje učinkovito prepreči napredovanje bolezni iz blage prehladne oblike v covidno pljučnico. “Še vedno pa velja; če so ljudje bolni, naj ostanejo doma. Vsaj prva dva ali tri dni, ko so najbolj kužni. Če morajo kam, naj pravilno uporabljajo zaščitno masko. S temi ukrepi in razkuževanjem bi lahko preprečili vsaj 80 odstotkov okužb,” je še poudarila Logar.

Jeseni in pozimi je namreč pričakovati, da bo koronavirus znova dobil svoj zagon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje