Covidno potrdilo bi za potovanja veljalo le devet mesecev po cepljenju

Koronavirus 25. Nov 202113:17 > 14:11 6 komentarjev
Zeleno digitalno potrdilo
Evropski parlament

Evropska komisija v izogib zmedi v zimski turistični sezoni zaradi različnih pristopov članic EU glede poživitvenega odmerka predlaga, da bi evropska digitalna covidna potrdila za potovanje po EU veljala le devet mesecev po cepljenju proti covidu-19. Nato bi se bilo treba ponovno cepiti.  

Evropska komisija predlaga posodobitev pravil o varnem in prostem gibanju v EU, ki so bila uvedena kot odgovor na epidemijo covida-19. Komisija predlaga, da bi evropska digitalna potrdila veljala le devet mesecev po polnem cepljenju proti covidu-19.

Pri tem so upoštevali smernice Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC), ki poživitveni odmerek priporoča šest mesecev po prvotnem cepljenju. Predvideli so tudi dodatne tri mesece, v katerih bi se lahko države in ljudje pripravili na cepljenje s poživitvenim odmerkom.

To v praksi pomeni, da imetniki covidnega potrdila o cepljenju tudi brez poživitvenega odmerka ne bi smeli imeti težav pri potovanju v uniji v devetih mesecih od prejetja omenjenega potrdila. Zanje torej ne bi smele veljati nikakršne dodatne omejitve pri potovanju, na primer zahteve po testih ali karanteni.

Po veljavnih pravilih za potovanja po uniji za polno cepljene in prebolevnike ne sme biti omejitev. Je pa pravila sedaj treba prilagoditi in upoštevati tudi poživitveni odmerek. V času sprejemanja obstoječe zakonodaje namreč o tretjem odmerku še ni bilo govora.

V Evropski komisiji ob tem vseskozi poudarjajo, da je treba razlikovati med prostim gibanjem po uniji, ki je s covidnim potrdilom zagotovljeno na ravni EU, ter uporabo potrdila v druge namene, kar je urejeno na nacionalni ravni. Vsaka članica denimo sama odloči o uporabi potrdila za dostop do restavracij in koncertov.

Ema priporoča uporabo Pfizerjevega cepiva za otroke, stare od pet do 11 let

Evropska agencija za zdravila pa je danes priporočila odobritev cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech za otroke, stare med pet in 11 let. Za otroke te starostne skupine predlagajo odmerek, ki predstavlja tretjino odmerka, ki ga prejmejo osebe od 12. leta.

Komentarji (6)

Prikaži vse komentarje