Damir Črnčec bo tudi v prihodnje državni sekretar na obrambnem ministrstvu

Slovenija 07. Okt 202419:10 > 21:40 1 komentar
Damir Črnčec
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Vlada je na dopisni seji potrdila, da bo Damir Črnčec tudi v prihodnje državni sekretar na ministrstvu za obrambo, Janja Zupančič pa državna sekretarka na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje. Aida Kamišalić Latifić in Miroslav Kranjc ostajata državna sekretarja na ministrstvu za digitalno preobrazbo tudi v času, ko bo ta resor začasno vodil finančni minister Klemen Boštjančič.

Z izvolitvijo Boruta Sajovica in Vinka Logaja na ministrska položaja je prenehal mandat dosedanjemu državnemu sekretarju na obrambnem ministrstvu Damirju Črnčecu in državni sekretarki na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Janji Zupančič. Pozno popoldne je potekala dopisna seja vlade, na kateri so ministri odločali o tem, da oba tudi v prihodnje zasedata dosedanji funkciji.

S tem je konec ugibanj, ali bo Črnčec po prihodu Sajovica zapustil obrambni resor in se morda preselil na državnosekretarsko mesto v kabinetu predsednika vlade. Razlogov za takšna ugibanja je bilo več. Nekateri v političnih krogih so ocenjevali, da bi utegnil biti Črnčec nezadovoljen, ker ni postal minister.

Kot je znano, je bil njegovemu imenovanju za ministra za obrambo naklonjen premier Robert Golob, ne pa tudi v koalicijskih SD in Levici ter večji del poslanske skupine Svoboda.

Drugim se je postavljalo vprašanje, ali bo Sajovic po izvolitvi za ministra Črnčeca želel v svoji najožji ekipi. Tem je Sajovic na predstavitvi svoje kandidature pred parlamentarnim odborom za obrambo že odgovoril. Povedal je namreč: “Nisem še minister, sem pa ta teden dejal, da spoštujem in se zahvaljujem vsem tistim, ki so na ministrstvu za obrambo v zadnjih dveh letih mandata opravili garaško in učinkovito delo. Zahvaljujem se na tem mestu Damirju Črnčecu za vse, kar je na ministrstvu opravil. S takšnimi ljudmi si želim sodelovati tudi v prihodnosti.”

Črnčec se sicer ravno danes udeležuje srečanja obrambnih ministrov Jadransko-jonske pobude Adrion, je ministrstvo objavilo na omrežju X.

Tudi Boštjančič bo obdržal dosedanja državna sekretarja

Tako na obrambnem resorju kot na ministrstvu za izobraževanje pa je prostor še za enega državnega sekretarja. Rudi Medved se je namreč ob odhodu bivšega obrambnega ministra Marjana Šarca za evropskega poslanca upokojil.

Njegovega naslednika Sajovic očitno še ni našel, je pa na predstavitvi pred matičnim delovnim telesom državnega zbora že napovedal, da želi na tem mestu nekoga s področja zaščite in reševanja.

Jasno Rojc pa je vlada z mesta državne sekretarke na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje razrešila konec septembra, ko jo je imenovala za naslednico Vinka Logaja na čelu zavoda za šolstvo.

Vlada je na dopisni seji odločila še, da državna sekretarja na ministrstvu za digitalno preobrazbo tudi v času, ko bo ta resor začasno vodil minister za finance Klemen Boštjančič, ostajata Aida Kamišalić Latifić in Miroslav Kranjc.

Vlada je na dopisni seji prav tako razrešila generalnega sekretarja ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Bruna Rednaka in na položaj vršilke dolžnosti generalne sekretarke imenovala Darinko Cankar, in sicer do imenovanja novega generalnega sekretarja, vendar največ za šest mesecev, torej do 7. aprila 2025.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje