Slovenijo zajele padavine, ponekod tudi močni nalivi. Velja oranžno opozorilo

Slovenija 11. Jun 202401:00 > 19:25 0 komentarjev
nevihta
Foto: Bor Slana/BOBO

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Padavine so se v noči na torek razširile nad večji del države, nalive pričakujejo še nekje do sredine današnjega dneva.

Ponoči so se padavine razširile nad večji del države. “Predvsem v zahodnih in južnih krajih smo že zabeležili nekaj nalivov,” so okoli 3. ure zjutraj na družbenih omrežjih zapisali vremenoslovci agencije za okolje (Arso). Nalive po Sloveniji pričakujejo še nekje do sredine današnjega dneva.

V Godnjah, Podnanosu in na Otlici je od 20. ure v ponedeljek zvečer padlo že več kot 100 milimetrov dežja, je Arso zjutraj sporočil na družbenem omrežju X.

Zaradi jutranjega močnega deževja z vetrom so danes zabeležili 24 dogodkov, med drugim se je zaradi namočenega terena sprožil zemeljski plaz, ki je v naselju Spodnja Rečica v občini Laško zasul stanovanjski objekt ter drugi podori zemljin in kamnin, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Močan veter je podiral drevesa in na enem stanovanjskem objektu odkril streho. Meteorne vode so zalivale stanovanjske in druge objekte. Posredovalo je 18 gasilskih enot, od tega štiri poklicne ter druge službe, ki so črpale meteorno vodo, odstranjevale podrto drevje, s protipoplavnimi vrečami zaščitile objekte, odstranjevale nanose zemljine, prekrile plaz in odkrito streho, so še sporočili.

Zaradi nastanka krajevno močnih nalivov in možnosti porasta hudourniških vodotokov je Arso izdal oranžno opozorilo.

Reke v večjem delu države imajo veliko vodnatost, posamezne reke v severozahodni in osrednji Sloveniji pa so srednje vodnate. Večina rek počasi upada, naraščajo pa kraška Ljubljanica, Krka, reke na severovzhodu ter Kolpa in Sava v spodnjem toku. Vipava, Drava in Mura se razlivajo na izpostavljenih mestih.

V noči na sredo bodo manjše reke upadale, zvečer bo začela upadati tudi Vipava. Vodnatost večjih rek se bo še počasi povečevala. Hidrologi napovedujejo, da bo v sredo čez dan vodnatost večine rek ustaljena, Drava in Mura pa se bosta še razlivali ob strugi. V četrtek se bo vodnatost rek ponovno nekoliko povečala.

Opozorilo Arso
Foto: Agencija za okolje

Vremenske razmere pa ovirajo tudi promet, zaradi močnega dežja je vidljivost slabša. Zato na prometnoinformacijskem centru voznike pozivajo, naj prižgejo luči in upoštevajo varnostno razdaljo. Več o razmerah na cestah: Nalivi ovirajo promet: “Prižgite luči in upoštevajte varnostno razdaljo”

Kako bo v naslednjih dneh?

Po besedah dežurnega meteorologa Braneta Gregorčiča smo trenutno še vedno v fazi nestanovitnega vremena, ki se bo nadaljevala še do vključno četrtka. Krajevne padavine pričakujejo še v sredo in v četrtek, od petka naprej pa se bo pa vreme ustalilo in postopno bo tudi iz dneva v dan topleje. V sredo in četrtek sicer pričakujejo manjše količine padavin. Popoldanske temperature bodo sprva povečini okoli 25 stopinj Celzija, od ponedeljka do srede pa med 25 in 30 stopinj Celzija.

Danes se bodo temperature gibale med 15 in 22 stopinj Celzija, na Primorskem bo za odtenek topleje, namerili bodo do 25 stopinj Celzija.

“V minulih 24 urah je največ padavin padlo predvsem na območju Krasa in Vipavske doline, kjer so količine presegle 100 litrov na kvadratni meter, drugod pa je večinoma padlo od 30 do 80 litrov na kvadratni meter padavin,” je za STA pojasnil Gregorčič. Dodal je, da padavine počasi slabijo in pričakujejo, da bo dež ponehal do popoldneva.

Po podatkih Arsa je na postaji Godnje na Krasu okoli 7. ure v pol ure padlo 22,5 litrov na kvadratni meter padavin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!