Danes možne tudi nevihte: kdaj bo najhuje

Slovenija 10. Okt 202401:00 > 09:40 0 komentarjev
dež, deževje, padavine, dežnik
Fotografija je simbolična (Foto: Uroš Kokol/N1)

Po sončni sredi je pred nami deževen dan. Padavine z nevihtami bodo popoldne zajele vso državo. Vetrovno bo. Hidrologi opozarjajo, da bodo ponoči nekoliko narasle reke.

Danes bo pretežno oblačno, nekaj jasnine bo sprva na vzhodu. V severozahodni Sloveniji bo že zjutraj deževalo, popoldne se bodo padavine okrepile in širile proti vzhodu. Možne bodo tudi nevihte s krajevnimi nalivi. Ob morju bo pihal jugo, drugod okrepljen jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 23 stopinj Celzija.

Zvečer bo ob prehodu fronte zapihal okrepljen veter severnih smeri, ponoči na Primorskem šibka do zmerna burja. Ohladilo se bo.

Do jutri zjutraj bo dež ponehal. Jasnilo se bo, po nižinah bo ponekod megla ali nizka oblačnost. Jutri bo večinoma sončno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne in zvečer bo nastala kakšna ploha. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V soboto bo delno jasno, ponekod v notranjosti bo sprva nekaj nizke oblačnosti, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Nekatere reke bodo nekoliko narasle

Vodnatost rek se po državi zmanjšuje, navajajo hidrologi. Velike pretoke še ohranja večina rek v zahodnem delu Slovenije ter Sava, Drava in Mura.

“Vodnatost rek sprva še zmanjševala. Popoldan in v noči na petek bodo reke naraščale, vodnatost po državi bo velika. Popoldan bodo narasle reke v zahodnem in severnem delu države, zvečer in ponoči pa tudi drugod. Zaradi povečanega dotoka iz Avstrije in naraslih pritokov se bo zvečer in ponoči ponovno povečal pretok Drave, ki se bo razlivala na izpostavljenih območjih ter dolvodno od jezu Markovci,” napovedujejo.

Ob močnejših krajevnih padavinah so možna tudi razlivanja posameznih hudourniških vodotokov in rek tudi drugod v zahodni in severni Sloveniji. Jutri zjutraj bo večina rek že upadala. Povečan pretok bo še ohranjala reka Drava, naraščali bosta tudi Sava v spodnjem toku, ki bo največje pretoke dosegla zjutraj, in Mura, ki bo naraščala do noči na soboto.

Gladina morja bo ob popoldanski plimi med 12. in 15. uro povišana. Ob tem se lahko morje za razlije na najbolj izpostavljenih delih obale.

Hidrološka napoved Hidrološka napoved
Hidrološka napoved za 10. oktober. (Foto: ARSO)
Hidrološka napoved Hidrološka napoved
Hidrološka napoved za 11. oktober. (Foto: ARSO)

Kakšno bo vreme od 13. do 18. oktobra?

V nedeljo bo preko dela srednje Evrope in Baltika potovalo ciklonsko območje. V začetku prihodnjega tedna se bo nad srednjo Evropo zgradilo območje visokega zračnega tlaka, ki se bo nato pomikalo proti vzhodni Evropi. Plitev ciklon bo vztrajal nad zahodno Evropo in zahodnim Sredozemljem. Naši kraji bodo pod vplivom bolj ali manj vlažnega jugozahodnega zračnega toka.

V nedeljo in ponedeljek kaže na suho in deloma sončno vreme, občasno bo nekaj več nizke oblačnosti. Jutranje temperature bodo po nižinah med 5 in 11, najvišje dnevne med 16 in 22 stopinj Celzija. V nadaljevanju prihodnjega tedna bo verjetno v vzhodnih krajih sončno, v zahodnih krajih bo več oblačnosti. Občasno niso izključene rahle padavine. Pihal bo jugozahodnik. Razmeroma toplo bo. Najvišje temperature bodo okoli 20 stopinj Celzija, predvsem v vzhodnih krajih pa bo lahko še nekoliko toplejše, še kažejo napovedi Arsa.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!