Meteorolog pojasnjuje, kakšno vreme nas čaka: “Žal se to ne bo zgodilo”

Slovenija 06. Okt 202418:26 0 komentarjev
Lepo jesensko vreme
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po oblačnem in deževnem tednu nas je danes končno pozdravilo sonce. Tudi jutri bo še sončno in bolj toplo. Nekateri pa se ob napovedani otoplitvi tako že sprašujejo, ali se nam v prihodnjih dneh obeta indijansko poletje. Meteorolog agencije za okolje Timotej Kozelj je za N1 pojasnil, kakšno vreme bomo imeli v prihodnjih dneh in ali bodo ostanki orkana Kirk, ki se pomika čez Atlantik in bo dosegel Evropo, vplivali na vreme pri nas.

Potem ko je sredi tedna Slovenijo doseglo močno deževje, smo po dneh oblačnosti in turobnosti danes končno dočakali prijetno jesensko vreme. Kot kažejo napovedi Agencije RS za okolje (Arso), bo tudi jutri, razen na zahodu, precej lep dan, celo topleje bo. “Vztrajali bodo jugozahodni višinski vetrovi. K nam bo dotekal topel in vlažen zrak znad Sredozemlja,” je za N1 pojasnil meteorolog Arsa Timotej Kozelj.

Ob napovedi otoplitvi se marsikdo tako že sprašuje ali bi nas lahko v prihodnjih dneh presenetilo indijansko poletje. Žal vas moramo razočarati, saj bo otoplitev le krajša.

“O indijanskem poletju govorimo, ko imamo stabilno vreme z relativno visokimi temperaturami, ki niso značilne za to obdobje. Žal se to ne bo zgodilo, saj v naslednjih sedmih dneh ne bomo pod vplivom visokega zračnega tlaka, ki bi prinesel stabilno vreme” je dodal prognostik.

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh?

Čeprav bo v torek na vzhodu države še nekaj jasnine, bo drugod zmerno do pretežno oblačno. Po napovedih Arsa bo na severozahodu Slovenije že zjutraj deževalo, sredi dneva in popoldne pa tudi drugod na zahodu.

V sredini tedna se bo zahodni Evropi nato približalo območje nizkega zračnega pritiska. Ta bo v sredo čez dan dosegel Francijo in potoval proti Skandinaviji in jo dosegel v četrtek popoldne. V sredo bo vreme pri nas tako sprva še deževno, čez dan se bo nato na vzhodu začelo delno jasniti.  “Na zahodu države bo oblačnost vztrajala dlje, predvsem ob alpsko-dinarski pregradi, in v Posočju, kjer bo večina dneva oblačno s pogostimi padavinami. Drugod bodo padavine čez dan povečini ponehale,” je pojasnil vremenoslovec.

Orkan Kirk
Pot orkana Kirk nad Atlantskim oceanom. (Foto: AccuWeather/Posnetek zaslona)

Ostanki orkana Kirk bodo dosegli Evropo

V severnem Sredozemlju bo v četrtek čez dan nastal sekundarni ciklon s fronto, ki bo Slovenijo predvidoma dosegla v noči na petek. Na zahodu bo že dopoldne oblačno in deževno, na vzhodu pa bo še suho. Ob prehodu vremenske motnje, v četrtek ponoči, pa bo deževalo v večjem delu Slovenije. Največ dežja se pričakuje v zahodni Sloveniji. “S prehodom hladne fronte se bo v petek spet nekoliko ohladilo. Ta ohladitev sicer ne bo tako občutna, kot je bila ta v minulem tednu,” je za N1 povedal Kozelj.

Na vremensko dogajanje v prihodnjih dneh bodo posredno vplivali tudi ostanki orkana Kirk, ki se pomika čez Atlantik in se bo združil z območjem nizkega zračnega tlaka, ki je trenutno zahodno od Irske. “To dogajanje bo vplivalo na vreme pri nas od četrtka dalje. Njegov vpliv posreden, saj bo v severnem Sredozemlju nastal sekundarni ciklon” je za konec še dodal meteorolog Arsa Timotej Kozelj.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!