Danilo Türk v skupini eminentnih oseb za pregled arhitekture za izgradnjo miru

Slovenija 09. Avg 202421:04 0 komentarjev
Danilo Türk
PROFIMEDIA

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je nekdanjega slovenskega predsednika Danila Türka imenoval v petčlansko skupino eminentnih oseb za pregled arhitekture za izgradnjo miru, je sporočilo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter pozdravilo odločitev Guterresa.

“Na ministrstvu smo počaščeni, da je generalni sekretar ZN Antonio Guterres imenoval nekdanjega predsednika Republike Slovenije Danila Türka v skupino eminentnih oseb za pregled arhitekture za izgradnjo miru. Čestitamo in želimo uspešno delo,” je v sredo na omrežju X zapisalo ministrstvo.

Referenčni okvir za pregled arhitekture za izgradnjo miru, ki bo potekal prihodnje leto, določa, da generalni sekretar ZN imenuje skupino neodvisnih eminentnih strokovnjakov. Ti bodo nato s pismom generalnemu sekretarju in državam članicam posredovali svoje razmisleke o vprašanju implementacije resolucij ZN o arhitekturi za gradnjo miru, so pojasnili na zunanjem ministrstvu.

Pregled bo vključeval oceno dela, ki so ga ZN opravili na področju vzpostavljanja in ohranjanja miru, njegov cilj pa bo moral biti tudi nadaljnje izboljšanje dela ZN na tem področju s poudarkom na delu na terenu, ki bi zajemal podporo prizadevanjem za preprečevanje izbruha, stopnjevanja, nadaljevanja in ponovitve konfliktov, piše na spletni strani ZN.

Guterres je sicer Türka že leta 2022 imenoval v svoj Svetovalni odbor na visoki ravni o učinkovitem multilateralizmu, skupaj z 11 drugimi uglednimi voditelji in strokovnjaki. Namen odbora je pripravljati konkretne predloge za učinkovitejše mednarodno sodelovanje pri ključnih svetovnih vprašanjih na področju podnebnih sprememb, trajnostnega razvoja, mednarodnih financ in miru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!