Darila ob koncu šolskega leta: odvečna krama ali trajen spomin?

N1 video 12. Jun 202405:20 9 komentarjev
Darilo za učiteljico
Foto: PROFIMEDIA

Približuje se konec šolskega leta, s tem pa tudi mrzlično iskanje idej, kaj učiteljem in vzgojiteljem pokloniti v zahvalo. Številni starši si belijo glave, kakšno darilo kupiti, nekatere pri nakupovanju žene celo tekmovalnost, da bi razred, ki ga obiskuje njihov otrok, podaril boljše darilo, kot ga je izbrala paralelka. A pozor: določena darila lahko učiteljem in vzgojiteljem nakopljejo več težav kot koristi, naši sogovorniki, ki delajo v vzgojno-izobraževalnem sistemu, pa poudarjajo, da najbolj štejejo darila z osebno noto, ki so jih pripravili otroci, ne pa kupili starši. "Saj ne rečem, komu pa ne bi prijala masaža, ki bi si jo privoščil z darilnim bonom, ampak čez pet let se človek takšnih stvari sploh ne spomni," pravijo. Kaj torej podariti ob koncu šolskega leta?

Darja Petan iz vrtca Mavrica Brežice je vzgojiteljica že 33 let in v tem času je v zahvalo za svoje delo prejela že res veliko daril. “Včasih so starši kupovali darilne bone za masaže, pedikure, savno. Spomnim se, da je ena od vzgojiteljic prejela celo bon za polet z balonom. To se mi zdi pretirano in ne izrazi tega, kar bi moralo.”

Sama je darilom naklonjena, a tistim majhnim, ki vsebujejo osebno noto in izražajo pristno hvaležnost staršev in otrok. “Saj ne rečem, komu pa ne bi prijala masaža, ampak čez pet let se človek takšnih stvari sploh ne spomni. Tudi skodelice z napisi “Naj vzgojiteljica” mi niso blizu. To se enostavno kupi in vsaka vzgojiteljica to dobi,” pravi in se ob tem spomni posebne knjige, ki ji jo je podarila skupina otrok z imenom Gumbki.

“To je ena posebna knjiga Gumbki v mavričnem svetu. Otroci so narisali risbe, starši so jih fotografirali, ena od mamic pa je vse to povezala v čudovito pravljico o čarobnih gumbkih in vzgojiteljicah. Meni so solze tekle, ko sem prebirala knjigo. To ni le priznanje mojega dela … Ko človek gleda vesele in srečne obraze otrok ter staršev, ko mu predajo darilo, se zave, da biti vzgojiteljica ni poklic, temveč poslanstvo.”

Otroško ustvarjanje
Foto: PROFIMEDIA

Da so pomembni malenkosti in darila iz srca, poudarja tudi vzgojiteljica Mateja Tomelj. Med najpogostejšimi darili so po njenih besedah rože, čokolada in kava, najbolj pa ji pomenijo malenkosti, ki polepšajo dan.

“To so stvari z osebnim pečatom otrok in besede staršev. Konec koncev gre lahko za elektronsko pošto, v kateri starši iskreno ubesedijo svoja čustva in povedo, kaj jim pomenimo.” Še posebej se ji je v srce usidralo darilo skupine otrok, ki jih je spremljala od 11. meseca pa do šestega leta starosti, ko so prvič vstopili skozi šolska vrata.

Vsak starš je posnel svojega otroka, ki je Mateji Tomelj in njeni sodelavki namenil nekaj lepih besed. Posnetke so starši združili v filmček in jima ga predvajali. “Vsaj enkrat na leto si ga zavrtim in se zjokam, ko se se spominjam teh lepih trenutkov tako z otroki kot starši.”

Vzgojiteljica Romana Jankovec ima podobno izkušnjo, ko so otroci v knjigo zapisali svoje vtise o vrtcu, starši pa zahvale. “Ampak veste, teh malih pozornosti smo deležni že čez leto. To so drobni nasmehi, tople pozornosti, mogoče pogled mame, ko se ji mudi v službo, tebi pa medtem uspe potolažiti otroka in mu ponuditi varnost, ki jo tisti trenutek potrebuje.”

V videu spodaj si oglejte, katera darila so naše sogovornice najbolj ganila in kakšen nasvet imajo za starše, ki si belijo glavo, kaj in za koliko denarja kupiti ob koncu šolskega leta. 

Pozor, če boste darilo vseeno kupili

Če ste se s starši drugih otrok vseeno odločili, da boste darilo učiteljem oziroma vzgojiteljem kupili, imejte v mislih, da sodijo med javne uslužbence, kar pomeni, da daril, ki so povezana z delom, ne smejo sprejeti.

Izjema so, kot pojasnjuje Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), priložnostna darila manjše vrednosti. To v praksi pomeni, da lahko sprejmejo darilo, če njegova vrednost ne presega 100 evrov (tudi če denar prispeva ves razred). Darilo lahko obdržijo, morajo pa vsakega, ki presega vrednost 50 evrov, prijaviti. Izpolniti morajo poseben obrazec, ga predati pooblaščeni osebi, ki na šoli vodi seznam daril, ta pa mora seznam posredovati KPK.

Ne glede na to pa so strogo prepovedana darila v obliki denarja, vrednostnih papirjev, darilnih bonov in dragih kovin. Vse to so učitelji oziroma vzgojitelji dolžni zavrniti in vrniti darovalcu, torej razredu. Za lažje razumevanje: učitelju lahko podarite darilo v vrednosti 70 evrov, a mora ta izpolniti obrazec in darilo prijaviti. Če pa boste podarili darilni bon, ki je prav tako vreden 70 evrov, ga bo zaposleni moral zavrniti, saj takšno darilo po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije ni dovoljeno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje