Dars odgovarja jeznim voznikom: Dela smo namensko načrtovali med počitnicami

Slovenija 28. Okt 202417:58 3 komentarji
Promet na slovenskih cestah
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Če ste se minuli konec tedna odločili, da boste izkoristili skoraj kičasto jesensko vreme in pa začetek krompirjevih počitnic, ste se med čakanjem v večkilometrskih kolonah verjetno spraševali: "Kaj mi je bilo tega treba." Ne le, da so podobno kot vi razmišljali tudi drugi Slovenci in se odpravili na izlet, h gneči so prispevale še počitnice v drugih evropskih državah ter vzdrževalna dela, ki so jih na Darsu načrtovali. In to kljub temu, da so vedeli, da bodo slovenske (avto)ceste polne. Zakaj? In kako odgovarjajo jeznim voznikom?

Ne le pri nas, jesenske počitnice so se minuli konec tedna začele tudi v delu Nemčije, v Avstriji pa so obeležili dan državnosti. Poleg tega so v nemški zvezni deželi Severno Porenje – Vestfalija in v delu Češke zaključili s počitnicami.

Da bodo izletniki in turisti napolnili slovenske (avto)ceste, je Dars očitno pričakoval, saj je bil prometni koledar od petka popoldne do nedelje zvečer obarvan v rumeno oranžne odtenke. Še več – “promet bo zaradi obiska turističnih in izletniških točk dodatno povečan v primeru lepe vremenske napovedi”, so v prometno napoved zapisali na prometnoinformacijskem centru. In res, krasno jesensko vreme so ljudje izkoristili za izlet ali nekajdnevni pobeg na lepše.

Kljub temu se je Dars odločil, da bo že obstoječim delom in zaporam na avtocestnem kraku dodal še nekaj zapor. Odsek med Vranskim in Blagovico proti Ljubljani je bil na štajerski avtocesti zaradi vzdrževalnih del v trojanskih predorih zaprt. Prav tako je bil zaprt uvoz Vransko, oba uvoza in izvoz Trojane ter izvoz Blagovica.

Gneča na primorski avtocesti
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Dela na primorski avtocesti potekajo že dlje časa, a prav minuli vikend (od sobote popoldne do nedelje zvečer) je Dars promet na 500 metrov dolgem odseku med Logatcem in Uncem proti Kopru preusmeril zgolj na prehitevalni pas. Prav tako je v soboto samo po prehitevalnem pasu promet potekal med Kosezami in Brdom proti Kopru ter med Vodicami, izvoz Brdo pa je bil zaprt. Gradbeni stroji so v nedeljo brneli še na gorenjski avtocesti, zaradi česar je promet med Vodicami in Šmartnim proti Ljubljani na 700 metrov dolgem odseku potekal po prehitevalnem pasu.

Voznica iz Maribora: Prej bi bila na Nizozemskem kot pa v Kopru

Vse to je povzročilo večkilometrske kolone, ki so se pomikale po polžje. Ponekod se je potovalni čas podaljšal tudi za uro in pol, tudi tisti, ki so iskali obvoze po regionalnih cestah, se prometnemu kolapsu niso mogli izogniti. Darsovo načrtovanje vzdrževalnih del in zapor je voznike posledično dodobra razjezilo.

“Avtocesta popolnoma zaprta takrat, ko je največ prometa. Pa pojdi kam, veselo na počitnice ali na pokopališče. Včeraj smo se vozili od Celja do Ilirske Bistrice 4 ure in pol. Občutek sem imela, kot da gremo v Bosno,” je na Darsovem Facebookovem profilu potožila ena od voznic, ki je v nedeljo obstala v gneči.

“Zaprtje avtoceste med počitnicami, ki jih ima pol Evrope. Na najbolj prometen vikend. Čestitke,” se je oglasila še ena Slovenka. “Iz Maribora do Kopra sem se vozila tako dolgo, da bi bila prej na Nizozemskem kot pa v Kopru,” pa je stanje na cestah minuli konec tedna slikovito opisala še ena Facebookova uporabnica.

Kako na očitke voznikov odgovarja Dars?

Na Darsu pravijo, da so dela na štajerski avtocesti med Vranskim in Blagovico proti Ljubljani namenoma načrtovali med šolskimi počitnicami. Po njihovih besedah je namreč šlo za takšna dela, ki so zahtevala neprekinjeno zaporo za več kot 55 ur, zato je morala biti avtocesta zaprta od petka zvečer do ponedeljka zjutraj.

“Ko ni počitnic, je zelo močno povečan promet proti Ljubljani v nedeljo popoldne, zato smo se odločili — da se izognemo kolapsu —, da imamo zaprto cesto med počitnicami. Tako obsežna dela, kot so bila izvedena med Vranskim in Blagovico, se načrtujejo veliko prej, kot je mogoče napovedati vreme, zato odpoved ob pričakovanem prometu zaradi lepega vremena ni bila mogoča,” so pojasnili.

Dela na ljubljanski obvoznici
Fotografija je simbolična. (Aljaž Uršej/N1)

Tudi dela na primorki – gre za sanacijo poškodovanega cestišča – je Dars načrtoval v soboto od 17. ure pa do nedelje pozno zvečer, ker je takrat večina turistov, ki so na morje odšli za več dni, že odpotovala. Na cesti so bili po njihovih besedah večinoma le še enodnevni izletniki.

“Žal pa je tako, da se vozišča ne da krpati ob prehladnem vremenu, prav tako ne ob dežju. Zato lepo vreme velikokrat sovpada z izvedbo del na cesti. Enako velja za odsek gorenjske avtoceste med Brnikom in Vodicami proti Ljubljani, kjer je bila večina gneče v nedeljo popoldne, ko so se vozniki vračali večinoma z enodnevnih izletov, saj je bil idealen dan za obisk hribov,” pravijo.

Poudarili so, da na teh odsekih zaradi števila vozil ni mogoče delati brez zastojev. Ker je največ prometa spomladi in poleti, Dars z deli večinoma počaka prav na jesen. Takrat skuša pred zimo izkoristiti vsak vremensko ugoden vikend. “Vemo pa, da nam je ta jesen postregla z zelo malo lepimi vikendi oziroma je večinoma deževalo.”

“Večja dela je prometnoinformacijski center napovedoval že več dni prej”

Na Darsu so poudarili, da so o vseh večjih zastojih in delih obveščali prek prometnoinformacijskega centra, kar vključuje spletno stran, aplikacijo in informiranje prek radia. Prav tako so voznike o gneči obveščali prek portalov na avtocestnem omrežju. “Na primer, o zastoju pred Vranskim smo obveščali že pri Celju, o zastoju na primorski avtocesti smo obveščali že pred razcepom Kozarje in pred Vrhniko, o zastoju na zahodni obvoznici pred Šmartnim in pred razcepom Koseze na severni obvoznici.”

Zapisali so še, da je dela na avtocestnem križu prometnoinformacijski center napovedoval že nekaj prej.

Policija poziva k strpnosti za volanom

Na gnečo, ki ji bomo na slovenskih cestah gotovo priča tudi v prihodnjih dneh, opozarja tudi policija. “Pred nami so prazniki, ko je pričakovati povečan promet v okolici pokopališč, pa tudi na mejnih prehodih in cestah, ki povezujejo večja središča, saj bo mnogo ljudi praznične dni in prihajajoče šolske počitnice izkoristilo za obisk sorodnikov, prijateljev ali le oddih,” so zapisali. Pozivajo, da v teh dneh ne pozabite na strpnost za volanom, ohranjanje varnostne razdalje, da pred odhodom od doma preverite stanje na cestah in mejnih prehodih ter se na pot odpravite pravočasno.

Vsem, ki načrtujejo pot v sosednje države, svetujejo tudi, da pred odhodom preverite stanje na mejnih prehodih in veljavnost svojih potovalnih dokumentov. Zaradi dogajanj v širši regiji in morebitnih varnostnih tveganj je namreč uveden začasni nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko, opozarjajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje