Delničarji pritiskajo na Telekom Slovenije, naj ta vseeno izplača dividende

Gospodarstvo 22. Maj 202317:08 0 komentarjev
Telekom Slovenije
Žiga Živulovič jr. /BOBO

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) predlaga, da bi Telekom Slovenije letos v nasprotju s predlogom uprave vseeno izplačala dividende. Kot izhaja iz gradiva na Ljubljanski borzi, pri VZMD predlagajo izplačilo 4,50 evra bruto na delnico, kar bi pomenilo, da bi družba za dividende namenila 29,4 milijona evrov. Svoj predlog za izplačilo so že predstavili v Društvu Mali delničarji Slovenije.

Vodstvo Telekoma je aprila ob objavi lanskega poročila o poslovanju pojasnilo, da dividend letos ne bodo izplačali zaradi koriščenja pomoči za blažitev visokih cen električne energije. Lani so jih izplačali v višini 4,50 evra bruto na delnico, zdaj pa se je oglasilo Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD), ki predlaga enako izplačilo tudi letos.

Združenje je za skupščino Telekoma Slovenije, ki bo 16. junija, tako vložilo nasprotni predlog, po katerem bi družba letos v nasprotju s predlogom uprave izplačala dividende.

Kot izhaja iz gradiva, ki ga je danes Telekom objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze, VZMD predlaga, da se za dividende nameni 29,4 milijona evrov od sicer 40,29 milijona evrov bilančnega dobička za lani. Ostalih 10,88 milijona bilančnega dobička bi prenesli.

Predlagajo, da družba dividende izplača 30. junija.

Telekom Slovenije
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Izplačilo dividend naj bi okrepilo ugled in zaupanje v družbo

“Glede na argumente za neizplačilo dividend, ki jih navajata uprava in nadzorni svet, smo v VZMD prepričani, da je ob dobrih 40 milijonov evrov bilančnega dobička družba sposobna tako izplačila slabih 30 milijonov evrov dividend kot tudi vračila 3,8 milijona evrov državne pomoči,” so zapisali.

Prepričani so, da bo izplačilo dividend in vračilo pomoči okrepilo ugled in zaupanje v družbo ter njeno delnico.

Neizplačilu dividend nasprotujejo tudi nekateri drugi delničarji

Z argumentacijo uprave in nadzornega sveta se sicer ne strinjajo niti v Društvu Mali delničarji Slovenije. Ti so, kot so v začetku meseca sporočili iz Telekoma, vložili nasprotni predlog, po katerem bi operater za dividende namenil 39,2 milijona evrov ali šest evrov bruto na delnico, dividende pa bi bile izplačane 4. januarja 2024.

Skupina Telekom Slovenije je sicer lani ustvarila 652,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, EBITDA v višini 216,5 milijona evrov in 37,5 milijona evrov čistega dobička. V prvih treh mesecih letošnjega leta pa je prihodke od prodaje na medletni ravni povečala za osem odstotkov na 163,2 milijona evrov. EBITDA se je znižal za 12 odstotkov na 54,2 milijona evrov, čisti dobiček pa je bil pri 8,2 milijona evrov nižji za 32 odstotkov, a nad načrti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!