Delnice Mercatorja: sodišče zavrnilo pritožbo na oprostilno sodbo za Jankovića

Gospodarstvo 23. Maj 202314:54 3 komentarji
Zoran Janković
Borut Živulović/BOBO

Ljubljansko okrožno sodišče je župana prestolnice Zorana Jankovića in njegova sinova Damijana in Jureta januarja lani oprostilo obtožb zaradi domnevne zatajitve finančnih obveznosti pri prodaji delnic Mercatorja. Tožilstvo se je na sodbo pritožilo, višje sodišče v Ljubljani pa je pritožbo zdaj zavrnilo. Sodba je s tem pravnomočna.

“Prejšnji teden sem dobil še šesto pravdo, dokončno zaključeno … Gre za prodajo delnic Mercatorja … Tožilka Blanka Žgajnar se je pritožila (na sodbo prvostopenjskega sodišča) in sodišče je njeno pritožbo zavrnilo,” je danes na svoji redni novinarski konferenci v Ljubljani povedal župan prestolnice Zoran Janković.

Šest oprostilnih primerov obtožb, od katerih jih je pet vložila tožilka Žgajnar, po njegovem mnenju kaže na to, da tožilstvo nima trdnih dokazov. Župan tudi ocenjuje, da ga želi tožilka diskreditirati.

STA na morebiten odziv specializiranega državnega tožilstva še čaka.

Tožilstvo je v tem primeru Jankoviću očitalo, da se je izognil plačilu davka na dobiček od kapitala pri prodaji delnic Mercatorja, in sicer da leta 2007 ni vložil napovedi davka, potem ko naj bi s prodajo 47.000 delnic zaslužil nekaj manj kot 689.000 evrov, od česar bi moral plačati nekaj več kot 103.000 evrov davka.

Prvostopenjsko sodišče je presojalo, kdaj je Janković delnice dejansko prodal: konec leta 2004 in pred uveljavitvijo davka na kapitalski dobiček z letom 2005 ali leta 2006, ko so bile delnice v lastništvu Electe Inženiring, ki je bila v lasti Damijana in Jureta Jankovića, prodane naprej. Ugotovilo je, da jih je prodal leta 2004 in da zato iz tega naslova ni imel davčne obveznosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.