Arso izdal oranžno opozorilo: “V naslednjih dneh bo zelo bogata bera padavin”

Slovenija 10. Jun 202409:14 > 10:35 0 komentarjev
oranžno opozorilo
Foto: Arso

Konec tedna nas je še razvajal z zares poletnimi, vročimi in sončnimi dnevi, vendar teden, ki je pred nami, ne bo tak. Danes se bo znova nekoliko ohladilo, dele države pa je že zajel dež. Padavine se bodo nadaljevale tudi v noč, ponekod bodo tudi nalivi in nevihte. Bomo imeli v tem tednu kak sončen dan?

Po zares poletnem koncu tedna, ki je bil sončen in vroč, se bo danes znova nekoliko ohladilo. Čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami, napoveduje agencija za okolje (Arso). Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 26 stopinj Celzija.

Dež pa se bo nadaljeval tudi v noč. Ponoči bodo krajevne padavine z nevihtami zajele večji del države, vmes bodo tudi nalivi. Oblačno vreme s pogostimi padavinami je mogoče pričakovati tudi v torek. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 14 do 21, na Primorskem do 25 stopinj.

Arso je od ponedeljka zvečer do torka sredi dneva izdal oranžno opozorilo. Kot so zapisali, bodo po Sloveniji nastajali krajevno močni nalivi. Ob tem pa je možen porast hudourniških vodotokov. Opozorilo velja za območje celotne države.

Hidrologi pa opozarjajo, da lahko zvečer in v noči na torek ob krajevnih plohah in nevihtah hitro narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki, ki lahko poplavijo. Poplavi lahko tudi padavinska voda. Verjetnost za ta pojav bo večja v zahodni in osrednji Sloveniji.

Meteorolog Blaž Šter je na družbenem omrežju X napovedal, da bo v naslednjih dneh zelo bogata bera padavin še posebej v zahodni polovici države.

Tudi v sredo bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše zjutraj in dopoldne. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. V četrtek pa bo pretežno oblačno, predvsem v zahodni Sloveniji bodo še nastale posamezne plohe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!