Doktorski študenti še ne vedo, ali jim bo država sofinancirala šolnino

Slovenija 14. Jun 202405:22 4 komentarji
UNIVERZA, DOKTOR
Slovesnost ob javni promociji doktoric in doktorjev znanosti Univerze v Ljubljani. (Foto: UL, Bor Slana/STA)

Vse več študentov se vpisuje na doktorski študij, ki je plačljiv in stane okrog 15 tisoč evrov. Nekaterim študentom ga država sofinancira, a letos še ni jasno, koliko denarja bodo za ta namen iz proračuna dobile univerze. Prvi vpisni rok je na nekaterih programih že zaključen.

Na naše uredništvo se je obrnil bralec, ki se je želel vpisati na doktorski študij. Ta je plačljiv in ni poceni, a ga nekaterim študentom v veliki meri sofinancira država. Toda letos se je na nekaterih programih prvi rok prijav za vpis na doktorske programe že iztekel, pristojno ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije (MVZI) pa še ni objavilo uredbe o sofinanciranju doktorskega študija, kar naj bi sicer storilo do 15. aprila.

“Mnogi se nismo vpisali, ker nam na referatih niso mogli potrditi ali zanikati, ali bo letos sofinanciranje za njihov doktorski študij zagotovljeno, kot je bilo to v preteklih letih,” pravi naš bralec. MVZI pa miri, da bosta kljub zamudi vpis in sofinanciranje omogočena.

Vse več doktorjev

Število doktorskih študentov je vse večje. Na najstarejši in največji, ljubljanski univerzi so bili prvi doktorji znanosti promovirani leta 1920. Takrat so še vsi začeli študirati v tujini, ustanovitev univerze v Ljubljani pa jim je omogočila, da so študij zaključili doma. Od takrat je UL podelila 12.930 doktoratov znanosti, samo letos pa je pri njih v vse štiri letnike in v dodatno leto vpisanih 2.299 doktorskih študentov. Skupaj na vseh zasebnih in javnih visokošolskih zavodih pa študira 3.680 bodočih doktorjev znanosti.

doktorski študij
N1

Doktorski študij je plačljiv. Na Univerzi v Ljubljani (UL) stanejo štirje letniki od 9.600 evrov (pravo) do 18.800 evrov (ekonomske in poslovne vede).

Ministrstvo zagotavlja sredstva za sofinanciranje, “izbira študentov, ki pridobijo sofinanciranje doktorskega študija, in delež sofinanciranja šolnine pa je v pristojnosti visokošolskih zavodov in se lahko med kandidati, študijskimi programi, visokošolskimi zavodi, kot tudi med študijskimi leti razlikuje”, so pojasnili na ministrstvu.

Na UL je do sofinanciranja doktorskega študija v tem študijskem letu upravičenih 1.024 doktorskih študentk in študentov, torej slaba polovica. Država jim sofinancira 91,66 odstotka šolnine.

Kdo je upravičen do sofinanciranja, je določeno v pogojih in merilih, ki jih določi vsak javni visokošolski zavod. Na UL je eno od meril povprečna ocena zaključene izobrazbe najmanj 8. “O višini sofinanciranja so doktorandi obveščeni po vpisu na doktorski študij, saj je višina sofinanciranja za posameznega doktoranda/ko odvisna od števila vpisanih študentov, ki izpolnjujejo pogoje za sofinanciranje v posameznem študijskem letu,” je zapisano v pravilih na spletni strani UL.

Ko so vpisani vsi, torej jeseni, univerza enakomerno razdeli sredstva med vse, ki izpolnjujejo pogoje, in šele takrat je jasno, koliko bo vsak moral (do)plačati za študij.

doktor, univerza
Slovesnost ob javni promociji doktoric in doktorjev znanosti Univerze v Ljubljani. (Foto: UL, Bor Slana/STA)

Vpisni roki

Študenti se morajo najprej prijaviti na razpis za vpis v doktorske študijske programe. Prijavni roki se razlikujejo po posameznih programih, ponekod se je prvi rok v tem tednu že zaključil, drugod je odprt še do avgusta ali septembra. Brez prijave na razpis za vpis se na študij ni mogoče vpisati, je pa sama prijava nezavezujoča, pojasnjujejo na univerzi. Sam vpis pa sledi šele do 30. septembra, tik pred začetkom študijskega leta.

Zamuda z uredbo v nobenem primeru ne bo preprečila vpisa študentom, ki bi želeli postati doktorji znanosti, zagotavlja ministrstvo. “Navedbe, da se študentje niso mogli prijaviti na razpis za vpis v doktorske študijske programe, ne držijo, saj lahko kandidati prijavo za vpis (brez stroškov) oddajo brez obveznosti, da bi se morali tudi vpisati, če so sprejeti po zaključku izbirnega postopka. Ta po naših podatkih za prve prijavne roke še ni zaključen,” so zatrdili na MVZI.

Kriv je rebalans proračuna

Kot rečeno, uredba o sofinanciranju doktorskega študija določa, da minister, pristojen za visoko šolstvo, določi sredstva za sofinanciranje doktorskega študija z letnim sklepom najpozneje do 15. aprila, a tega letos še ni storil.

Na MVZI pravijo, da je to le instrukcijski rok. “Sklep za sofinanciranje doktorskega študija je v pripravi in ga bodo javni visokošolski zavodi prejeli v juniju,” zagotavljajo in pojasnjujejo, da se sredstva za sofinanciranje doktorskega študija določajo v skladu s proračunskimi možnostmi. “Ministrstvo sklepa za sofinanciranje doktorskega študija za študijsko leto 2024/2025 ni moglo izdati, dokler niso bila znana izhodišča za rebalans proračuna za leto 2025, saj želi ministrstvo za prihajajoče študijsko leto zagotoviti sredstva v enakem obsegu kot lani – to je 4 milijone evrov,” pravijo na ministrstvu, ki ga vodi Igor Papič. Pol milijona evrov bodo zagotovili iz proračuna za leto 2024, 3,5 milijona evrov pa iz proračuna za leto 2025.

“Javni visokošolski zavodi so bili neformalno obveščeni, da bo ministrstvo sofinanciralo doktorski študij, res pa iz prej pojasnjenih razlogov niso vedeli, v kolikšnem obsegu,” priznavajo na ministrstvu. To so nam potrdili tudi na ljubljanski univerzi, kjer v kratkem pričakujejo sklep ministra in rešitev zapleta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje