Domnevni mobing: SDS zahteva sklic nujne seje odbora na kulturnem ministrstvu

Slovenija 13. Sep 202413:09 4 komentarji
Konvencija SDS
Foto: Borut Živulović/BOBO

Skupina poslancev in poslank opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS) je na predsednico odbora državnega zbora za kulturo Saro Žibrat (Svoboda) naslovila zahtevo za sklic nujne seje odbora, v ospredju katere bi bil domnevni mobing in nezakonito delovanje na ministrstvu za kulturo.

Pri SDS pri tem zahtevo za sklic nujne seje med drugim utemeljujejo s podatki, da se je na ministrstvu za kulturo v slabih dveh letih na novo zaposlilo 74 oseb, hkrati pa je 44 javnim uslužbencem prenehalo delovno razmerje.

Na ministrstvu naj bi po navedbah SDS tudi vladala svojevrstno diktatura nevladnikov, eden ključnih ljudi pa naj bi bil vodja sektorja za umetnost Rok Avbar.

SDS se sklicuje tudi na nedavno objavo računskega sodišča, ki je ugotovilo, da je ministrstvo za kulturo denarni del Prešernove nagrade v višini 8.346 evrov pesnici in pisateljici Svetlani Makarovič izplačalo v nasprotju s tretjim odstavkom 2. člena zakona o javnih financah ter da pred izplačilom ni dovolj skrbno preverilo vsa pravna dejstva in okoliščine primera v zvezi s prenehanjem obveznosti iz podeljene nagrade.

Ob zahtevi za sklic nujne seje odbora DZ za kulturo v SDS predlagajo v sprejem tudi naslednje sklepe: odbor za kulturo poziva ministrico za kulturo Asto Vrečko in vodstvo ministrstva za kulturo, da prepreči in ustavi nezakonite pritiske na zaposlene, da zagotovi zaposlenim pravice, ki izhajajo iz zakona o delovnih razmerjih, ter da ustrezno ukrepa proti vodji sektorja za umetnost Avbarju. Predlagajo tudi sklep, da odbor pozove ministrico k sprejetju odgovornosti za ugotovljene nepravilnosti iz revizijskega poročila računskega sodišča in da razmisli o odstopu s funkcije ministrice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje