Domžalčanom se obeta brezplačni linijski prevoz

Slovenija 07. Okt 202422:54 0 komentarjev
Voznik avtobusa
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Občina Domžale, ki jo novi liniji Ljubljanskega potniškega prometa povezujeta z Ljubljano, si želi uvesti posebni brezplačni linijski prevoz potnikov znotraj občine z e-minibusi ali domžalskim "kavalirjem". Prednostno bodo ti prevozi namenjeni starejšim, gibalno oviranim in drugim ranljivejšim skupinam, so poudarili na novinarski konferenci.

Občina v ta namen načrtuje nakup dveh električnih vozil, katerih strošek nakupa je ocenjen okvirno na 165.000 evrov brez DDV. Občina je pridobila 80 odstotkov potrebnih sredstev za nakup obeh vozil pri Eko skladu. Za pomoč pri poimenovanju domžalskih “kavalirjev” pa se občina obrača na javnost in vabi k oddaji predloga prek spletne ankete, so sporočili z občine.

V občini sta s 1. oktobrom sicer zaživeli dve novi integrirani liniji Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) 12D in 21D, ki z ljubljanskimi mestnimi avtobusi povezujeta Domžale in Ljubljano. V ta namen so v občinskem proračunu za tekoče leto zagotovljena sredstva v višini 125.000 evrov. Vzpostavljeni liniji LPP, ki ju sofinancirata tudi ministrstvo za okolje, prostor in energijo ter Mestna občina Ljubljana, omogočata hitrejše, cenejše, enostavnejše, pa tudi bolj trajnostno potovanje in povezovanje Domžal s centrom Ljubljane skozi Dragomelj, z Ježico pa skozi Zaboršt, Ihan, Beričevo in Črnuče, so sporočili z občine.

Na današnji novinarski konferenci pa so med aktualnimi zadevami tudi omenili, da sta v pripravi dva dokumenta, in sicer za nakup zemljišč za razširitev Osnovne šole Dob z namenom zagotoviti dodatne, zadostne in ustrezne prostore za izvajanje kakovostnega osnovnošolskega izobraževanja, ter za gradnjo novega objekta Centra za zaščito in reševanje Domžale, katerega obstoječe kapacitete so prav tako premajhne.

Nakup zemljišč in kasnejša gradnja novega objekta centra bo po navedbah občine prispevala k zagotavljanju ustreznih prostorov in pogojev za izvajanje nalog in dejavnosti na področju varovanja, zaščite in reševanja. Ocena celotne investicije nakupa zemljišč skupno znaša približno 1,5 milijona evrov.

Na konferenci so spregovorili tudi o črpanju državnih in evropskih sredstev. Kot so poudarili, je občina pri tem vse bolj uspešna. Skupno je pridobila okoli milijon evrov ter delež 1,1 milijona evrov za projekt, ki vključuje tudi Trzin in Lukovico. V tednu otroka v Domžalah nadaljujejo aktivnosti pri urejanju in umirjanju prometa za varnejše šolske poti v občini, so še sporočili z občine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!