Dosegla nas je višinska motnja, že nastajajo plohe in nevihte

Slovenija 24. Jul 202411:33 1 komentar
dež
Foto: Žiga Živulovićjr./Bobo

Slovenijo prehaja višinska motnja, ki bo s seboj prinesla kratkotrajno osvežitev. Čez dan bodo tako nastajale plohe in nevihte, a na agenciji za okolje ne pričakujejo česa močnejšega. Konec tedna se nato spet vrača vročina.

Slovenijo prehaja vremenska fronta oziroma višinska motnja, ki bo k nam prinesla nekoliko nižje temperature.

“Vsaj kakšen dan ne bo tako vroče,” je za N1 povedal dežurni prognostik agencije za okolje Blaž Šter. Danes bo spremenljivo s plohami in nevihtami, ki so ponekod že začele nastajati. Spremljate jih lahko na radarski sliki padavin.

Kratkotrajne plohe bodo nastajale vse do večera, a po besedah Štera ne pričakujejo česa močnejšega.

Padavine se bodo ponoči umirile, zbudili se bomo v nekoliko bolj sveže jutro, najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, na Primorskem okoli 18 stopinj Celzija. Že dopoldne bo več sonca in suhega vremena, najvišje dnevne temperature od 25 do 28, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija.

Od petka dalje bo spet sončno in suho vreme, temperature se lahko tudi v notranjosti Slovenije povzpnejo na 30 stopinj Celzija. Ob koncu tedna bodo naši kraji namreč pod vplivom šibkega območja visokega zračnega tlaka, s tem pa se vrača tudi vročina.

Najbolj vroče bo v nedeljo, ko bodo temperature po nižinah med 31 in 36 stopinj Celzija. Predvsem v alpskem svetu proti večeru ni izključena kakšna nevihta. Nato bo naše kraje v ponedeljek spet prešla hladna fronta. Takrat bo nekoliko bolj oblačno, v notranjosti Slovenije bo možna kakšna ploha ali nevihta. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem burja.

V ponedeljek se bo spet nekoliko ohladilo, a že v torek se bo z zahoda k nam razširilo izrazitejše območje z visokim zračnim tlakom, ki bo predvidoma vztrajalo vse do začetka avgusta. Se bo pa verjetnost za krajevne padavine nekoliko povečala od srede dalje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje