Društvo Srebrna nit ob digitalizaciji družbe poziva k analognemu poslovanju

Slovenija 01. Jul 202419:12 3 komentarji
Starejši in tehnologija
Foto: PROFIMEDIA

Društvo Srebrna nit ob digitalizaciji družbe svari, da številni starejši ne uporabljajo sodobnih tehnologij komuniciranja. Resorna ministrstva poziva, naj starejšim ne jemljejo dostojanstva in naj omogočijo, da bo vsaj še dve ali tri desetletja vzporedno z izobraževanjem za digitalizacijo življenja ohranjeno klasično analogno poslovanje.

V nasprotnem primeru se bodo starejši počutili izključene in prezrte, kar se društvu Srebrna nit – združenju za dostojno starost denimo na področju zdravstva zdi nevarno.

Starejši predstavljajo že skoraj tretjino prebivalstva in če jih je digitalno nepismenih četrtina ali petina, je to velika množica, ki je nihče nima pravice izključevati in ji oteževati življenja, so zapisali v javnem pismu. Poslali so ga ministrstvom za solidarno prihodnost, za zdravje, za digitalizacijo in za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter varuhu človekovih pravic in zagovorniku načela enakosti.

Kot so dodali, širokopasovno omrežje marsikje v državi še ni na voljo, veliko starejših nima niti pametnega telefona, niti računalnika, niti tiskalnika. In četudi bi vso to opremo imeli, je nekateri starejši iz različnih razlogov ne bi uporabljali.

Ljudje brez osnovnih veščin za uporabo interneta se ne morejo več enakovredno vključevati v družbo in dostopati do najnujnejših storitev, so opomnili. Skrbi jih za vse tiste, ki so informacijsko nepismeni ali slabo pismeni in nimajo nikogar, ki bi jim lahko pomagal zlasti v nujnih primerih, kot so denimo zdravstvene zadeve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje