Državna volilna komisija o preklicu referenduma: Stroški so že nastali

Slovenija 22. Okt 202413:53 1 komentar
Referendum, glasovanje
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Medtem ko so v državnem zboru danes pretresali možnosti, ki jih imajo za preklic posvetovalnega referenduma o JEK2, so iz Državne volilne komisije sporočili, da so stroški že nastali. Izplačati bodo morali nadomestila in potne stroške volilnim komisijam, prav tako so bili določeni dokumenti, ki morajo biti na dvojezičnih območjih volilcem na voljo v dveh jezikih, že prevedeni.

Po tem je SDS v ponedeljek koalicijo pozvala, naj prekliče posvetovalni referendum o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem (JEK2), in so temu prikimali še v koaliciji, so danes v parlamentu pregledali, kakšne možnosti imajo.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič Klakočar Zupančič je pojasnila, da odloka o razpisu referenduma ni mogoče razveljaviti z umikom predloga za razpis referenduma ali s preprostim preklicem odločitve. Po njenih besedah pa lahko državni zbor sprejme odlok o prenehanju veljavnosti prej sprejetega odloka. Državni zbor o tem novem odloku odloča skladno s poslovnikom oziroma tako kot o vsakem drugem aktu.

Prav zaradi te izjave Klakočar Zupančič je Državna volilna komisija (DVK), kjer uradnega obvestila državnega zbora še niso prejeli, že začela aktivnosti za preklic posvetovalnega referenduma. “Vse okrajne volilne komisije in volilne komisije volilnih enot smo zato danes pozvali k zaustavitvi vseh nadaljnjih referendumskih aktivnosti, ki bi lahko imele finančne posledice,” so pojasnili.

Potni stroški, nadomestila in prevajanje

A stroški so po besedah DVK že nastali. Pojasnili so, da so v skladu z rokovnikom referendumskih opravil okrajne volilne komisije do 21. oktobra morale določiti območja in sedeže volišč. To pomeni, da so se že sestale na sejah, posledično pa so člani volilnih organov, tajniki, njihovi namestniki in druge osebe, ki sodelujejo na referendumu, upravičeni do nadomestila in povračila potnih stroškov. Koliko denarja bo morala zaradi tega DVK volilnim komisijam nakazati, še ni jasno.

Tudi volilno gradivo, vključno z glasovnico je že pripravljeno, a ga še niso natisnili. Medtem pa so bili dokumenti, ki morajo biti na dvojezičnih območjih volivcem na voljo v dveh jezikih, že poslani v prevajanje. Nekateri so bili tudi že prevedeni. “Določeni stroški so že nastali tudi z izvedenimi informacijskimi storitvami za vzpostavitev vlog za druge načine glasovanja na spletnem portalu eUprava,” so pojasnili v DVK.

DVK ustavila usposabljanje in odprtje vloge na eUpravi

Da ne bi nastali še dodatni stroški, je DVK preklicala usposabljanje tajnikov volilnih komisij in njihovih namestnikov za uporabo enotnega informacijskega sistema za podporo volitev in referendumov, ki bi moralo potekati v četrtek. “Poleg tega smo ustavili odprtje vloge na spletnem portalu eUprava, s katero bi se volivci lahko prijavili za druge načine uresničevanja volilne pravice (npr. po pošti iz tujine, na diplomatskih predstavništvih RS v tujini, po pošti v Sloveniji, na volišču izven okraja stalnega prebivališča, na domu),” so zapisali.

DVK bo sprejela odločitev o preklicu veljavnih aktov za izvedbo posvetovalnega referenduma, če bo državni zbor odlok o razpisu referenduma preklical, so dodali. O tem bodo nemudoma obvestili tudi vse volilne komisije in zunanje izvajalce.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje