Državni zbor v četrtek o novem plačnem zakonu

Slovenija 21. Okt 202414:57 0 komentarjev
denarnica
Foto: PROFIMEDIA

DZ bo predlog novega plačnega zakona obravnaval na izredni seji, ki bo v četrtek, je danes sklenil kolegij predsednice DZ. Na izredno sejo so uvrstili tudi odločanje o razširitvi obsega parlamentarne preiskave o sumih nezakonitega financiranja strank.

V četrtek bo torej pred poslanci predlog zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju. Z obsežnim zakonskim predlogom z več kot 120 členi, ki je del najobsežnejše prenove plačnega sistema v zadnjih 15 letih, so se poslanci prvič seznanili že ob splošni razpravi v DZ.

Do predloga se je minuli teden v drugi obravnavi opredelil tudi matični odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Člani odbora so besedilo popravili z dopolnili, ki jih je vložila koalicija, predhodno pa so se o njih uskladili predstavniki vlade in sindikatov. Pripravljena so bila kot odziv na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ.

Predlog zakona prinaša novo plačno lestvico, na kateri bi bila razlika med plačnimi razredi namesto sedanjih štirih tri odstotke. Predvideno razmerje med najnižjim in najvišjim plačnim razredom je ena proti sedem. Nihče ne bi imel določene plače, ki bi bila nižja od minimalne. Najnižja osnovna plača bi znašala 1.253,90 evra bruto, najvišja 8.821,04 evra bruto. Z zakonom bi določili tudi način usklajevanja plač z inflacijo. Med drugim so predvidene spremembe v sistemu napredovanja in nagrajevanja.

Povišanja plač bi v veljavo stopila postopno, od 1. januarja 2025 do 1. januarja 2028.

DZ bo na izredni seji odločal tudi o predlogu za razširitev obsega parlamentarne preiskave o sumih nezakonitega financiranja strank. Kot je na seji kolegija pojasnila predsednica preiskovalne komisije Tamara Vonta, so se za razširitev obsega preiskave odločili na podlagi ugotovitev iz vmesnega poročila o delu komisije.

Komisija tako predlaga širitev obsega preiskave tudi na druge gospodarske družbe in zavode, ki so bili med leti 2020 in 2022 v lasti oziroma upravljanju javnih funkcionarjev in članov izvršilnih organov političnih strank, ki so bile del tedanje vlade. Preiskovalna komisija državnemu zboru predlaga tudi razširitev preiskave na financiranje oglaševanja volilne kampanje SDS na družbenem omrežju Facebook ter na poskus prodaje deleža Save Turizma madžarskim pravnim osebam.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!