Informacije N1: pri napovedanem dvigu RTV-prispevka se zapleta

Slovenija 22. Avg 202405:17 27 komentarjev
RTVS
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Po informacijah N1 naj bi imeli na ministrstvu za finance pod vodstvom Klemna Boštjančiča zadržke do zvišanja RTV-prispevka. Predlog za desetodstotni dvig s prvim januarjem 2025 so v medresorsko usklajevanje poslali na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko. Čeprav so na kulturnem ministrstvu napovedali, da bo vlada dvig RTV-prispevka potrdila do konca meseca, pa iz vladnih krogov prihajajo informacije, da dokončna odločitev v zvezi s tem še ni bila sprejeta.

Po informacijah N1 vlada na današnji seji še ne bo obravnavala predloga o desetodstotnem zvišanju RTV-prispevka. Odlok, s katerim bi se RTV-prispevek s prvim januarjem prihodnje leto s sedanjih 12,75 evra dvignil na 14,02 evra, so v medresorsko usklajevanje poslali na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Asta Vrečko iz vrst Levice.

Dvig RTV-prispevka, ki predstavlja poglavitni vir prihodkov za RTV Slovenija, v javnosti velja za precej nepriljubljen ukrep. Prejšnje vlade pozivom vodstva javnega zavoda k dvigu RTV-prispevka niso prisluhnile, zadnja, ki se je odločila za takšno potezo, je bila leta 2011 vlada Boruta Pahorja.

Višina RTV-prispevka tako ostaja nespremenjena od leta 2012, s tem pa po mnenju ministrstva za kulturo ni več mogoče zagotoviti denarja za normalno delovanje najpomembnejše kulturne in medijske hiše v državi. Odločitev o zvišanju RTV-prispevka je sicer v rokah vlade, ki mora o tem v skladu z zakonom o RTV Slovenija odločiti najkasneje do prvega septembra.

Dokončna odločitev o dvigu RTV-prispevka še ni bila sprejeta

Medtem ko so na ministrstvu za kulturo napovedali, da bo vlada zvišanje RTV-prispevka potrdila do konca meseca, pa naši sogovorniki iz vladnih krogov opozarjajo, da dokončna odločitev o dvigu RTV-prispevka še ni bila sprejeta in da ni nujno, da bo predlog na koncu sploh prišel na sejo vlade.

Po informacijah N1 se namreč zatika že pri medresorskem usklajevanju, saj naj bi pomisleke o dvigu RTV-prispevka izrazili na ministrstvu za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič iz vrst Gibanja Svoboda. Kot je mogoče slišati, naj bi na finančnem ministrstvu zagovarjali stališče, da parcialni ukrepi, kot je zvišanje RTV-prispevka, ne bodo pripomogli k rešitvi zapletenega finančnega položaja, v katerem se je znašla RTV Slovenija.

Iz dokumenta, s katerim je uprava RTV Slovenija vlado pozvala k dvigu RTV-prispevka in ki smo ga na N1 pridobili neuradno, je razvidno, da bi zvišanje RTV-prispevka na 14 evrov javnemu zavodu ob nespremenjenem številu zavezancev letno prineslo dodatnih 9,7 milijona evrov za opravljanje javne službe.

Kljub temu pa naj bi na ministrstvu za finance dvomili o tem, da bo samo dvig prispevka pripomogel k reševanju finančnih težav javnega zavoda. Golobova vlada je namreč RTV Slovenija za financiranje programov narodnosti doslej namenila že dodatnih 15 milijonov evrov.

Klemen Boštjančič
Finančni minister Klemen Boštjančič (Foto: Žiga Živulović Jr. /BOBO)

Po navedbah naših virov naj bi finančno ministrstvo pri svoji oceni sledilo stališču premierja Roberta Goloba, ki je pozive k zvišanju RTV-prispevka nedavno komentiral z besedami, da več denarja “nikoli ne reši problemov”. “Na primeru zdravstva smo videli, da več denarja ni pomagalo pri tem, da bi se zadeve rešile. Kvečjemu so se nekateri problemi še zaostrili. Verjamem, da bi se v primeru RTVS lahko ponovil isti scenarij,” je dejal Golob.

Golob: Najprej razvojni program, šele nato pomoč vlade

V kabinetu predsednika vlade na vprašanje N1, ali premier Golob podpira napovedani dvig RTV-prispevka, niso odgovorili. Z vprašanjem, ali so naklonjeni zvišanju RTV-prispevka, smo se obrnili tudi na največjo vladno stranko Gibanje Svoboda, vendar njihovega odgovora prav tako nismo prejeli.

Predsednik vlade je sicer nedavno poudaril, da bi morali organi upravljanja RTV Slovenija najprej pripraviti dolgoročno vzdržen razvojni program, šele nato pa bi javnemu zavodu na pomoč priskočila vlada. Naši sogovorniki pravijo, da premier Golob s tem ni želel izvajati pritiska na vodstvo RTV Slovenija, se pa strinjajo, da javni zavod potrebuje spremembe in modernizacijo.

Na RTV Slovenija napovedanega dviga RTV-prispevka uradno ne komentirajo, naši viri iz vladnih krogov pa kot nesrečno okoliščino izpostavljajo tudi to, da uprava javnega zavoda trenutno nima predsednika s polnim mandatom. Po odstopu Zvezdana Martića upravo RTV Slovenija kot vršilka dolžnosti trenutno vodi Natalija Gorščak, ki se je po informacijah N1 prijavila na razpis za novega predsednika uprave RTV Slovenija.

Razpis se je iztekel v torek, koliko kandidatov se je prijavilo nanj, pa še ni jasno. Poleg Natalije Gorščak naj bi za predsednika uprave RTV Slovenija kandidirala tudi direktor Radia Slovenija Mirko Štular in direktor Nova24TV Boris Tomašič. Kdo bo novi šef uprave RTV Slovenija, bo predvidoma znano šele sredi septembra, torej po izteku roka, do katerega bi morala vlada odločiti, ali bomo prihodnje leto plačevali za deset odstotkov višji RTV-prispevek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje