DVK določila volišča za glasovanje na referendumu v tujini

Slovenija 16. Okt 202414:07 0 komentarjev
DVK
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Državna volilna komisija (DVK) je na dopisni seji sprejela sklep, da bo Aleš Lipičnik opravljal funkcijo poslanca Svobode v času, ko Borut Sajovic opravlja funkcijo ministra za obrambo. Poleg tega je DVK sprejela sklep o določitvi volišč za izvedbo posvetovalnega referenduma o Jeku 2 na diplomatskih predstavništvih in konzulatih Slovenije v tujini.

Na podlagi obvestila DZ o imenovanju poslanca Boruta Sajovica za ministra za obrambo je DVK ugotovila, da bi bila s kandidatne liste stranke Gibanje Svoboda na zadnjih volitvah v DZ, naslednja izvoljena Eva Knez.

Ker slednja ni podala soglasja za opravljanje funkcije poslanke, se ta pravica za čas, ko Sajovic opravlja funkcijo ministra, prenese na naslednjega kandidata. To je Aleš Lipičnik, ki je kandidiral v volilni enoti Kranj, v volilnem okraju Kamnik in je prejel 6.611 oziroma 31,32 odstotka glasov volilcev. Lipičnik je DVK že sporočil, da sprejema mandat, so sporočili z DVK.

DVK je sprejela tudi sklep o določitvi volišč za izvedbo posvetovalnega referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo na diplomatskih predstavništvih in konzulatih Slovenije v tujini, ki bodo v nedeljo, 24. novembra, odprta od 7. do 19. ure.

Na 30 voliščih v 25 tujih državah bodo lahko ob pravočasni prijavi glasovali volilci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan referenduma začasno v tujini, brez prijave pa volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini.

Volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan glasovanja v tujini in bi želeli glasovati na diplomatskem predstavništvu oz. konzulatu, kjer je vzpostavljeno volišče, bodo morali oddati vlogo za glasovanje iz tujine najpozneje do 8. novembra. Volilci, ki stalno prebivajo v tujini in bodo želeli glasovati na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu, so vpisani v posebni volilni imenik in jim zato ni treba oddati vloge.

Za razliko od državnih volitev, kjer volilni upravičenci s stalnim prebivališčem v tujini prejmejo volilno gradivo za glasovanje po pošti iz tujine po uradni dolžnosti, pa to za glasovanje na referendumu ne velja. Če želijo na posvetovalnem referendumu glasovati po pošti iz tujine, morajo tako volilci, ki bodo na dan glasovanja začasno v tujini, kot tudi tisti državljani Slovenije, ki stalno prebivajo v tujini, vlogo oddati najpozneje do 8. novembra, so še sporočili z DVK.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!