Ekološka katastrofa: neznanec v potok spustil beton, strupena voda pomorila ribe

Slovenija 01. Avg 202409:44 6 komentarjev
pomor rib
Foto: Ribiška družina Ruše

Neznanec je pred dnevi v potok Lobnica v kraju Smolnik spustil večjo količino betona in v potoku opral vozilo. Zaradi strupene cementne vode je prišlo do pomora rib in ostalih vodnih živali. Policija zadevo preiskuje in išče povzročitelja.

Konec minulega tedna je prišlo do pomora rib in ostalih vodnih živali v potoku Lobnica v kraju Smolnik, so sporočili iz Ribiške družine Ruše. O tem so obvestili pristojne službe in kriminalistično policijo, ribiče pa so zaprosili, da do preklica ne izvajajo ribolova na spodnjem delu Lobnice od izliva v reko Dravo do male hidroelektrarne Jeklo.

Po poročanju Večera naj bi v soboto pozno popoldne za zdaj še neznani storilec v vodo spustil večjo količino svežega betona, najverjetneje na mestu še splahnil večje vozilo, s cementom onesnaženo vodo pa prav tako spustil v potok. Ekološka katastrofa je bila povzročena 500 metrov pred izlivom Lobnice v Dravo, kjer je cement, pomešan z vodo, pomoril vse vodne živali.

Po besedah predsednika ruške ribiške družine Iztoka Štrausa je bilo po prvih ocenah v potok odvrženega med 0,5 in 0,75 kubika betona, voda, ki vsebuje kemikalije, škodljive za škrge, pa je pomorila večje število rib in drugih vodnih živali. Onesnažena voda je prišla tudi do reke Drave, ki pa ima tako močan pretok, da širših posledic ni bilo.

Policisti iščejo krivca

V ribiški družini so po njegovih besedah takoj poklicali policijo, gasilce, Vodno gospodarsko podjetje Drava Ptuj ter o dogodku obvestili inšpektorat za lovstvo in ribištvo. Dežurni forenzik za vzorčenje vode in poginulih rib je vzel vzorce, zdaj pa ugotavljajo, kdo je krivec. Na Policijski upravi Maribor so pojasnili, da ruški policisti še zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja ali uničevanja okolja. Po njihovi oceni je poginilo najmanj 200 rib, zaradi česar naj bi nastala škoda v višini 1300 evrov.

pomor rib
Foto: Ribiška družina Ruše

V ribiški družini ob tem poudarjajo, da je celotna škoda veliko večja, celo do 20.000 evrov, saj naj bi po njihovi oceni poginilo od 1500 do 2000 rib, a je večino odnesla tekoča voda v Dravo. Oceno škode bodo natančno ugotovili po več inventurnih odlovih nad mestom pogina v sodelovanju z zavodom za ribištvo, so še pojasnili v Ribiški družini Ruše.

Sicer pa se bodo sanacije ribiči lotili na svoje stroške. Odstranili bodo beton, ki je zdaj že strjen in več ni škodljiv, ter vložili nove ribe. Da se bo živelj v Lobnici, ki ribiški družini služi za športni ribolov na potočno postrv, popolnoma obnovil, bo po oceni Štrausa trajalo od dve do tri leta, dodaja časnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje