Eksplozija v Kočevju: poškodovanca s hudimi opeklinami v smrtni nevarnosti

Črna kronika 12. Maj 202209:52 > 20:19 0 komentarjev
Kočevje
FB: Utrip vaše občine

Na UKC Ljubljana so po eksploziji v kočevski tovarni Melamin sprejeli dva moška, ki sta zaradi hudih opeklin še vedno v smrtni nevarnosti. Opekline imata po večjem delu telesa. Enega jim še ni uspelo identificirati.

V današnji eksploziji v tovarni Melamin je bilo po zadnjih podatkih poškodovanih trinajst oseb. Večino so oskrbeli v kočevskem zdravstvenem domu, dva pa sta bila s helikopterjem odpeljana v UKC Ljubljana.

Vodja urgentnega kirurškega bloka Uroš Tominc je povedal, da sta bila poškodovanca sprejeta zaradi hudih opeklin po skoraj celotnem telesu in da sta še vedno v smrtni nevarnosti. Ob sprejemu sta bila v komi. Kot je še povedal Tominc, ju obravnavajo kirurgi za plastično kirurgijo in opekline, ki bodo bolj natančno ocenili obseg opeklin, vsekakor pa gre za “zelo visok odstotek”. Enega od njiju so že identificirali – gre za mlajšega moškega, drugega pa še ne.

Zdravnica toksikologinja Lucija Šarc je potrdila informacijo, da je bila v nesreči udeležena nevarna in močno eksplozivna snov epiklorohidrin. Povedala je, da gre za snov, ki sicer nima hudih sistemskih učinkov, deluje pa zelo dražeče ter lahko povzroči trajne poškodbe oči in je nevarna za dihalne poti.

Kar zadeva delavce, ki so bili v okolici kraja nesreče, in okoliških prebivalcev, je Šarc dejala, da koncentracije v zraku najverjetneje niso takšne, da bi lahko povzročile resne zdravstvene težave. Če se niso pojavile akutne težave takoj po nesreči, je malo verjetno, da bi se razvile pozneje, je še dejala. Ne glede na to pa zdravnica okoliškim prebivalcem svetuje, naj poslušajo navodila pristojnih služb. Dodala je, da je bila eksplozija zagotovo zelo stresen dogodek, ki ima že zaradi tega lahko učinke na zdravje.

Anesteziologinja Martina Gubina je pojasnila, da so na UKC v skladu z načrtom o ukrepanju v primerih množičnih nesreč takoj ustanovili bolnišnično poveljniško skupino, v sklopu katere je mogoče organizirati urgentno oskrbo za veliko poškodovanih naenkrat. V 20 minutah so zagotovili deset prostorov z ekipami za oskrbo hudo poškodovanih, zaradi česar so za eno uro morali prekiniti delo v operacijskem bloku. Po prvotnih informacijah naj bi bilo namreč v nesreči več kot 20 poškodovanih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!