Ema priporoča uporabo Pfizerjevega cepiva za otroke, stare od pet do 11 let

Koronavirus 25. Nov 202113:21 > 15:40
otroci
Jon Cherry/REUTERS

Evropska agencija za zdravila je priporočila odobritev cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech za otroke, stare med pet in 11 let. Za otroke te starostne skupine priporoča odmerek, ki predstavlja tretjino odmerka, ki ga prejmejo osebe od 12. leta starosti. Pristojni odbor Eme bo predlog poslal Evropski komisiji, ki bo sprejela končno odločitev o cepljenju te starostne skupine.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je priporočila odobritev cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech za otroke, stare od pet do 11 let. Za cepljenje otrok v tej starostni skupini so se že odločili v nekaterih drugih državah, denimo v Izraelu in ZDA, otroke, mlajše od 12 let, pa proti covidu-19 s tem cepivom cepijo tudi na Dunaju.

Pristojni odbor Eme bo cepljenje otrok med petim in 11. letom zdaj priporočil Evropski komisiji, ki bo sprejela končno odločitev o cepljenju.

Ema za cepljenje otrok med petim in 11. letom priporoča manjši odmerek od tistega za starejše od 12 let. Ti otroci lahko dobijo 10 mikrogramov cepiva Comirnaty, kar predstavlja tretjino količine odmerka, ki ga prejmejo osebe od 12. leta. Študija je namreč pokazala, da ta odmerek pri otrocih, starih med pet in 11 let, sproži primerljiv odziv, kot ga večji odmerek pri osebah, starih med 16 in 25 let, navaja Ema.

Študija, v kateri je sodelovalo skoraj 2.000 otrok med petim in 11. letom, je pokazala, da je Pfizerjevo cepivo pri otrocih 90,7-odsotno učinkovito pri preprečevanju simptomov bolezni covida-19. V sklopu raziskave so s pravim cepivom cepili 1.305 otrok, z lažnim cepivom (placebo) pa 663 otrok – za covidom-19 je nato zbolelo 16 otrok, ki so prejeli placebo, in trije, ki so prejeli pravo cepivo.

Kot so še zapisali pri Emi, so najpogostejši stranski učinki cepljenja proti covidu-19 pri otrocih med petim in 11 letom podobni tistim, ki se pojavljajo pri starejših. To so bolečina na mestu vboda, utrujenost, glavobol, oteklina na mestu vboda, bolečina v mišicah in mrazenje. Ti simptomi so navadno blagi ali zmerni in izzvenijo v nekaj dneh po cepljenju. Kot je še ocenil pristojni Emin odbor, prednosti cepljenja odtehtajo morebitna tveganja.