Epidemija atipične pljučnice med slovenskimi otroki: kakšni so simptomi

Slovenija 14. Avg 202418:00 0 komentarjev
Oslovski kašelj
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V UKC Ljubljana že več mesecev opažajo večje število otrok z atipično pljučnico, ki jo povzroča bakterija Mycoplasma pneumoniae. Število otrok s to diagnozo je kar trikrat večje kot v letu pred epidemijo covida-19. Otroci imajo več dni povišano telesno temperaturo, kašljajo, se slabo počutijo in so utrujeni, eden od simptomov pa je lahko tudi oteženo in pospešeno dihanje.

V naši največji bolnišnici že od zgodnje pomladi opažajo večje število otrok z atipično pljučnico, ki jo povzroča bakterija Mycoplasma pneumoniae, je za N1 pojasnila asist. dr. Mojca Rožič, dr. med., vodja bolnišnične in ambulantne dejavnosti za otroke na infekcijski kliniki.

V zadnjem letu so na otroškem oddelku zdravili 80 otrok s to diagnozo, kar je trikrat več kot v istem obdobju v letu pred epidemijo covida, ko so imeli zadnjo veliko epidemijo okužb s to bakterijo. Letošnje številke so tudi desetkrat večje od sezon, ko epidemije tovrstnih okužb ni. Več otrok s to diagnozo so v zadnjem obdobju obravnavali tudi na pulmološkem oddelku pediatrične klinike.

Da je primerov omenjene atipične pljučnice — zlasti med otroki — letos več, poročajo tudi druge evropske države, ki govorijo o epidemiji z bakterijo Mycoplasma pneumoniae. Zanjo je značilno, da se ciklično bolj množično pojavlja na tri do pet let; hipotez, zakaj letos bolj razsaja kot navadno, pa je več.

“Več okužb je lahko na račun nefarmakoloških ukrepov preprečevanja okužb med samo pandemijo covida-19 in zmanjšanja čredne imunosti v populaciji, razmišlja se tudi o tem, da kroži drugačen genotip bakterije kot pred pandemijo,” je dejala Rožič.

Otrok, temperatura
Foto: PROFIMEDIA

Kakšni so simptomi?

Rožič je pojasnila, da se tako imenovana atipična pljučnica lahko kaže s povišano telesno temperaturo, ki traja več dni, kašljem, slabim počutjem, utrujenostjo, lahko tudi z oteženim in pospešenim dihanjem, redko pa tudi s potrebo po dodatnem kisiku v vdihanem zraku.

Ta vrsta pljučnice je najpogostejša pljučnica pri šolarjih, je dejala, med epidemijami, kakršna je letos, pa zboleva tudi veliko predšolskih otrok.

Večina otrok atipično pljučnico, ki jo povzroča omenjena bakterija in jo zdravniki zdravijo z antibiotikom, preboli blago in potrebuje zgolj ambulantno obravnavo. “Tiste, ki potrebujejo dodatek kisika v vdihanem zraku, pa sprejmemo v bolnišnico, kjer ostanejo nekaj dni,” je povedala Rožič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!