Erik Brecelj: Če je v zdravstvu vse v redu, pojdite vi na pivo, mi pa na kavo

Slovenija 10. Okt 202418:44 13 komentarjev

Strateški svet za zdravstvo je obravnaval novelo zakona o zdravstveni dejavnosti in pripombe, ki so jih dobili doslej. Zakon je s členom, da se bodo morali zdravniki odločiti, ali bodo delali v javnem ali v zasebnem zdravstvu, razburil del zdravništva. Toda od tega ne bodo odstopili, je poudarila ministrica za zdravje.

Danes se je sestal strateški svet za zdravstvo, ki je med drugim obravnaval pripombe na novelo zakona o zdravstveni dejavnosti. Ta je predvsem s členom, da se bodo morali zdravniki odločiti, ali bodo delali v javnem ali v zasebnem zdravstvu, razburila del zdravništva. Dela seje, na kateri so razpravljali o omenjenem zakonu, se je udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je na novinarski konferenci, ki je potekala med odmorom seje strateškega sveta, povedala, da je zakon v javni razpravi do 16. oktobra ter da pričakujejo konkretne pripombe in predloge, ki pa jih od vseh deležnikov še niso dobili. Med njimi slednjimi je omenila zdravniško zbornico, ki je v javnosti večkrat izrazila nasprotovanje zakonu, a pripomb ni poslala. “Te pripombe po posameznih členih (od zbornice) še čakamo,” je povedala ministrica.

“Smo pa prejeli kar nekaj komentarjev deležnikov, ki smo jih na ministrstvu sproti pregledali, preučevali in skušali organizirati v sklope, ki jih danes obravnavamo na strateškem svetu,” je povedala ministrica in dodala, da o vsebini poteka aktivna razprava.

Predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj je povedal, da je razprava konstruktivna, nekateri predlogi pa zanimivi in vredni razmisleka.

Generalna direktorica direktorata za zdravstveno varstvo Jasna Humar je opisala, da je v zadnjih dneh na ministrstvu zelo delovno, saj sproti vnašajo popravke. “Zelo smo veseli, da je večina pripomb izjemno konstruktivnih, tako da si obetamo, da bomo preko javne razprave predlog zakona lahko močno izboljšali in dodelali,” je dejala. “In seveda si vestno zapisujemo vse, kar nam povedo člani strateškega sveta zato, da bomo tudi to v predlog vnesli in upoštevali,” je poudarila.

Od ločitve javnega in zasebnega ne bodo odstopili

“Pripombe prihajajo praktično na vse člene” je povedala Humar in spomnila, da so že umaknili člen, ki je predvideval, da bo študentski zdravstveni dom prešel pod ZD Ljubljana. Dodala je, da precej pripomb dobivajo na račun urejanja dovoljenj za zdravstveno dejavnost in organizacijo bolnišnične dejavnosti, kjer so dobili dobre ideje, ki jih bodo upoštevali.

“Seveda je precej pripomb tudi na slavni slavni 53.c člen, ki prepoveduje zaposlenim v javni mreži delo pri čistih samoplačniških zasebnikih, ampak vendarle večinoma bolj v smislu, kako dodatno urediti in bolj jasno določiti razmejitev. Še zmeraj večina deležnikov to razmejitev pozdravlja. Potegnili bomo določene popravke, seveda pa ne takih, ki bi bistveno spremenili osnovni namen zakona,” je dejala Humar.

Kaj ministrica pravi na opozorila zdravniških organizacij, da bi zaradi zakonodajnih sprememb številni specialisti odšli iz javnega zdravstva, še posebej na področjih maksilofacialne kirurgije, plastične kirurgije, dermatologije? “Jasno je, da zadeva ne more ostati taka, kot je, ker zdravniki odhajajo že sedaj,” je povedala ministrica Prevolnik Rupel. Zdravnike je pozvala, naj pošljejo svoje komentarje in predloge, ki jih bodo skrbno preučili. “Javna razprava je namenjena točno temu, da se na take probleme opozori in zagotovo je zdravništvo eno tistih, ki najbolj poznajo svoje delo. Tako da res pričakujemo zelo konkretne in konstruktivne pripombe v okviru javne razprave.”

Delovno srečanje vlade s predstavniki slovenskih bolnišnic
Premier Golob in zdravstvena ministrica Prevolnik Rupel. (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Na žuganja, da bodo nekateri direktorji zdravstvenih ustanov odstopili, če bo zakon sprejet v taki obliki, je ministrica odgovorila, da je to “mnenje določenih posameznikov, ki imajo seveda pravico, da ga izrazijo. Mislim, da je to popolnoma preuranjeno, saj končne verzije zakona še ni,” je dejala in znova pozvala h konstruktivni javni razpravi in “da so podani predlogi, namesto groženj” z namenom izboljšanja zakona.

“To ni zakon o delu zdravnikov v samoplačniških ambulantah, to je zakon o zdravstveni dejavnosti” je poudaril predsednik strateškega sveta Erik Brecelj in pojasnil, da zakon vsebuje veliko več od tega, o čemer se vsakodnevno govori. “Direktorja, ki na podlagi zakona grozi z odhodom, bi povabil, da to stori čim prej. Če je v zdravstvu vse v redu, potem ne potrebujemo tega zakona, pojdite vi na pivo, mi pa do konca popit kavo,” je povedal.

Na vprašanje, pri katerih delih zakona ne bodo popustili, je ministrica dejala, da zagotovo ne bodo odstopili od konkurenčne prepovedi. “Tako kot smo definirali javno zdravstveno mrežo,  tako bo ostala definirana. Ne bomo odstopili od tega, da nekdo, ki opravlja neko zdravstveno dejavnost v javni zdravstveni mreži, da isto dejavnost opravlja samoplačniško. Prav tako bomo uredili delo prek drugih davčno ugodnih oblik, s. p. in ostalih, ki predstavljajo motivacijo zdravstvenim delavcem, da se preko njih zaposlujejo, kar ni prav. Od tega zagotovo ne bomo odstopili,” je poudarila.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje