Erjavec bi se vrnil v politiko, a s kom? Nekdanji premierji o tem ne vedo nič

Slovenija 31. Jul 202405:15 24 komentarjev
Karl Erjavec
Borut Živulović/ BOBO

Bivši dolgoletni predsednik Desusa in nekdanji večkratni minister Karl Erjavec v prihodnjih mesecih napoveduje ustanovitev Zbora za prihodnost Slovenije, iz katerega naj bi nastala nova sredinska politična stranka. Pa se bo to dejansko zgodilo? Kdo so posamezniki, s katerimi se pogovarja in ki stojijo za njegovim projektom, Erjavec ne želi razkriti, pravi pa, da so med njimi tudi nekateri nekdanji predsedniki vlad ter bivši ministri in poslanci. A nekdanji premierji, ki trenutno ne zasedajo nobenih pomembnih političnih ali strankarskih funkcij, so za N1 potrdili, da z Erjavcem niso govorili. Tisti, ki ga poznajo, prav tako dvomijo, da bi imel za seboj večjo skupino podpornikov. Kaj je v ozadju?

Nekdanji predsednik Desusa Karl Erjavec, ki je v preteklosti kar 15 let vodil stranko upokojencev in zasedal visoke politične funkcije v državi (trikrat je bil zunanji, dvakrat obrambni, enkrat pa okoljski minister), se je s političnega parketa umaknil marca 2021 po spodletelem poskusu zamenjave prejšnje vlade Janeza Janše.

Konstruktivno nezaupnico je proti Janševi vladi vložila takratna leva opozicija, združena v koaliciji KUL. Za mandatarja za sestavo nove vlade so predlagali Erjavca, ki se je nekaj mesecev pred tem zavihtel nazaj na čelo Desusa, vendar pa na tajnem glasovanju v državnem zboru ni dobil dovolj glasov. Zmanjkalo mu jih je šest, podporo pa naj bi mu odreklo tudi več poslancev Desusa.

Kmalu zatem je Erjavec odstopil kot predsednik Desusa, iz stranke izstopil in se (spet) umaknil iz političnega življenja. Dobra tri leta kasneje pa nekdanji večkratni minister pravi, da v slovenski politiki še ni rekel zadnje besede in da se bo jeseni na politično sceno vrnil z Zborom za prihodnost Slovenije, iz katerega naj bi po novem letu zrasla nova sredinska politična stranka.

Erjavec: Ko jih srečam v trgovini, mi rečejo, naj se vrnem

Erjavec je za N1 dejal, da so ga k vrnitvi v politiko nagovorili državljani, ki niso najbolj zadovoljni s politiko sedanje vlade Roberta Goloba. “Najprej nisem bil navdušen, potem pa sem videl, da resno mislijo, da bi se moral vrniti v politiko. Ko jih srečam v trgovini, mi rečejo ‘Erjavec, moraš se vrniti, časi so negotovi, v politiki potrebujemo izkušnje’,” je poudaril nekdanji minister.

Med tistimi, ki ga podpirajo, je Erjavec izpostavil tudi gospodarstvenike: “Želijo si, da bi jim kot stranka omogočili boljše pogoje za gospodarsko delovanje doma in na tujih trgih. Gospodarstveniki pravijo, da so v Sloveniji preveč davčno obremenjeni. Pogledati bi morali, kako jih lahko davčno razbremenimo in kakšne spodbude za zeleno tehnologijo bi jim lahko dali.” Ukrepov za upokojence tokrat ni omenjal.

Kdo so posamezniki, s katerimi se pogovarja, ki ga podpirajo in ki stojijo za njegovim političnim projektom, Erjavec ni želel razkriti, ker da “pogovori še potekajo”. Poudaril pa je, da so med njimi tudi nekdanji predsedniki vlad ter bivši ministri in poslanci.

A nekdanji premierji, ki trenutno ne zasedajo nobenih pomembnih političnih in strankarskih funkcij, so za N1 povedali, da se z Erjavcem niso pogovarjali in da o njegovem projektu ne vedo nič. “Lahko vam potrdim, da se nismo pogovarjali,” je pojasnil nekdanji predsednik vlade in bivši predsednik republike Borut Pahor.

Intervju z Borutom Pahorjem
Borut Pahor (Foto: Jan Gregorc/N1)

Da z Erjavcem o tem nista govorila, je poudaril tudi bivši premier Miro Cerar. “Ne poznam projekta, prvič slišim za to,” pa je dejal nekdanji predsednik vlade Tone Rop.

Izrazil željo, da bi bil veleposlanik in evropski poslanec

Erjavčevih načrtov ne poznajo niti v njegovi nekdanji stranki Desus. “S tem nisem seznanjen. Nič ne vem o tem,” je za N1 dejal predsednik Desusa Vlado Dimovski, ki je vodenje stranke upokojencev prevzel po junijskih evropskih volitvah.

Kaj namerava nekdanji minister, ne vedo niti njegovi nekdanji sodelavci in bivši politični sopotniki. Večina tistih, s katerimi smo govorili, dvomi o tem, da bi Erjavec za seboj imel večjo skupino podpornikov.

Nekateri menijo, da želi Erjavec predvsem “opozoriti nase” in “tipati teren”. Na kaj točno cilja, ni jasno, se pa nekateri od naših sogovornikov strinjajo, da na vse mogoče načine išče pot za vrnitev v politiko.

Nekdanji predsednik Desusa si je po odhodu iz stranke marca 2021 novo službo hitro našel v gospodarstvu. Zaposlil se je v kranjskem podjetju Iskratel, kjer je bil kot pomočnik takratnega direktorja Željka Puljića zadolžen za tuje trge, vendar pa njegova kariera v gospodarstvu ni trajala dolgo.

robert polnar, karel erjavec
Karl Erjavec in nekdanji poslanec Desusa Robert Polnar (Žiga Živulović Jr./BOBO)

Avstrijski lastniki Iskratela so se namreč oktobra 2021 razšli s Puljićem, ki je moral zapustiti podjetje. Hkrati z njim je iz Iskratela odšel tudi Erjavec, ki je v začetku novembra 2021 odprl svoj s. p. za poslovno svetovanje.

Kakšne prihodke ima, iz javno dostopnih podatkov ni razvidno. “Preživljam se s svojim delom, ampak ne v okviru državnih podjetij,” je dejal Erjavec, ki je že kmalu po parlamentarnih volitvah leta 2022 začel iskati novo službo.

Na neformalnem srečanju je zunanji ministrici Tanji Fajon izrazil interes, da bi postal slovenski veleposlanik v Franciji ali Alžiriji, vendar pa do dogovora, da bi Erjavec zasedel veleposlaniški položaj, ni prišlo.

Da ni opustil političnih ambicij, pa je postalo jasno lani, ko je Erjavec bivšemu predsedniku Desusa Antonu Riflju predlagal, da bi na listi upokojenske stranke kandidiral za evropskega poslanca. Njegova kandidatura je na koncu padla v vodo zaradi nasprotovanja članov stranke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje