Evroposlanec Nemec premierja Goloba pozval k ukrepanju proti Izraelu

Slovenija 14. Okt 202421:57 0 komentarjev
Matjaž Nemec
Foto: Žiga Živulović jr./F.A.Bobo

Evroposlanec Matjaž Nemec je v luči vse bolj napetih razmer na Bližnjem vzhodu predsednika vlade Roberta Goloba med drugim pozval, naj od institucij EU zahteva takojšnjo zamrznitev pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom ter se zavzame za prepoved izvoza orožja v Izrael. Kabinet premierja je v odzivu spomnil, da Golob oba predloga podpira.

Dogajanje na Bližnjem vzhodu priča o grozljivi statistiki deset tisoče pobitih in ranjenih ter na milijone razseljenih ljudi, je v javnem pismu opozoril Matjaž Nemec. “Govorimo o popolni ignoranci izraelske vlade do mednarodnega prava ter zavez demokratičnega sveta,” je dodal.

Obsodil je izraelske napade na položaje mirovne misije ZN v južnem Libanonu (Unifil) in dodal, da gre pri tem za dejanje popolnega prezira izraelske vlade do vsega, kar ZN je in kar predstavlja.

V luči vse bolj napetih razmer je Roberta Goloba pozval, naj od institucij EU zahteva takojšnjo zamrznitev pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom, se zavzame za prepoved izvoza orožja v Izrael in za uvedbo prepovedi trgovanja z izdelki iz nezakonitih naselbin na Zahodnem Bregu.

Kabinet premierja je v odzivu spomnil, da je Golob večkrat javno in na sestankih Evropskega sveta podprl špansko-irsko pismo o reviziji pridružitvenega sporazuma. Prejšnji teden je tudi podprl poziv za prepoved orožja v Izrael.

“Glede prepovedi trgovanja z izdelki iz nezakonitih naselbin na Zahodnem bregu pa bo potrebna jasna pravna utemeljitev, ki bo prepričljiva tako na nacionalni kot na evropski ravni,” je sporočil kabinet.

Zaradi širitve konflikta na Bližnjem vzhodu bo Slovenija na četrtkovem zasedanju Evropskega sveta predlagala sklep, v katerem bi EU priznala vlogo Jordanije za pomen stabilnosti v regiji in da more unija narediti vse, da zavaruje varnost Jordanije in njenih meja, so dodali v kabinetu premierja.

Golob je že na zasedanju Evropskega sveta oktobra lani predstavil predlog Slovenije, da EU prepozna pomembno vlogo Jordanije in Egipta v prizadevanjih za stabilnost in mir na Bližnjem vzhodu. Sklep je bil nato na Evropskem svetu sprejet junija letos.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!