Evropske volitve 2024: kdaj bodo in koliko poslancev bomo volili

Evropske Volitve 10. Mar 202405:37 1 komentar
evropske volitve 2024
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL/BOBO

Bližajo se evropske volitve, ki bodo tokrat malce drugačne. V Sloveniji bomo namreč volili enega poslanca več kot v preteklosti.

Volitve v Evropski parlament bodo v Sloveniji potekale v nedeljo, 9. junija 2024. Volišča pa bodo kot običajno odprta od 7. do 19. ure. Z objavo izidov glasovanja bodo morali volilni odbori počakati, dokler se ne bodo zaprla vsa volišča v vseh državah članicah Evropske unije.

En poslanec več

Tokrat bomo volili devet poslancev, kar je eden več kot v preteklosti. Od letošnjih volitev bo namreč Evropski parlament štel 720 poslancev, 15 več kot do zdaj. Dodatne sedeže bo dobilo 12 držav članic. Po dva bosta pripadla Španiji, Nizozemski in Franciji, po en sedež pa poleg Sloveniji še Avstriji, Slovaški, Poljski, Danski, Finski, Belgiji, Latviji in Irski.

Za posamezno državo se število poslancev določi glede na število prebivalstva, giblje pa se od najmanj šest do največ 96 poslancev. V skladu s Pogodbo o EU število poslancev ne sme presegati 750.

Pri volitvah v Evropski parlament je celotno območje Slovenije ena volilna enota, volilci pa glasujejo o listah kandidatov. Poslanci se volijo po proporcionalnem načelu, možen pa je tudi preferenčni glas. Poslanci so izvoljeni za petletni mandat.

Evropske volitve bodo potekale v vseh 27 članicah EU, in sicer med 6. in 9. junijem. V vseh državah je skupaj več kot 400 milijonov volilnih upravičencev.

Na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 40 odstotki. Vsaka lista mora biti sestavljena tako, da je najmanj en kandidat vsakega od spolov uvrščen v zgornjo polovico liste.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje