Fajon napovedala milijon evrov slovenske pomoči agenciji za palestinske begunce

Slovenija 12. Jul 202420:06 12 komentarjev

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na današnji donatorski konferenci za podporo Agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) v New Yorku napovedala milijon evrov dodatne slovenske pomoči agenciji.

“UNRWA je rešilna bilka za generacije palestinskih beguncev v Gazi, na Zahodnem bregu, v Jordaniji, Libanonu in Siriji. Ponosna sem, da je Slovenija danes napovedala dodaten finančni prispevek v višini milijon evrov. S tem smo dosegli skupni znesek pomoči, ki je 30-krat večji od našega povprečnega prispevka agenciji,” je poudarila ministrica Tanja Fajon.

Pobudo za skupne zaveze je pozdravil tudi premier Robert Golob, ki je poudaril, da je podpora UNRWA in njeno delo še posebej v Gazi izjemnega pomena. “Palestinci lahko vedno računajo na Slovenijo,” je sporočil Golob na družbenem omrežju X.

“Danes smo na sedežu ZN lahko izjemno ponosni na Slovenijo, ki je skupaj z Jordanijo in Kuvajtom do tega dne zbrala 118 držav podpisnic podpore UNRWA,” je povedala ministrica in dodala, da je UNRWA nepogrešljiva za pomoč ljudem, ki so v stiski in obupu sredi vojne v Gazi.

Izjava, ki jo je podprlo več kot 118 držav, vključno z vsemi članicami Varnostnega sveta, izpostavlja izzive, s katerimi se sooča UNRWA, tako na političnem in finančnem področju kot tudi pri opravljanju svojih dejavnosti na terenu.

UNRWA
Paketi UNRWA v Gazi. (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)

Ob robu dogodka v New Yorku se je ministrica Fajon sestala z generalnim komisarjem UNRWA Philippom Lazzarinijem. Govorila sta o trenutnih razmerah v Gazi in težavah, s katerimi se sooča agencija. Fajon je ob tem zagotovila nadaljnjo podporo.

“Ponosna sem na našo diplomatsko ekipo in na vso delo, ki smo ga opravili. S tem dobili veliko priznanje te agencije in tudi danes vse države že obnavljajo svojo znatno finančno pomoč agenciji. Slovenija si bo še naprej po svojih najboljših močeh prizadevala za pomoč civilistom v Gazi,” je poudarila ministrica Fajon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje