Fajon obsoja napad na mirovne sile ZN: “Gre za grobo kršitev mednarodnega prava”

Slovenija 14. Okt 202411:35 > 19:48 1 komentar
Tanja Fajon
Foto: PROFIMEDIA

Slovenska zunanja ministrica je obsodila izraelski napad na mirovne sile ZN na jugu Libanona. Po njenih besedah gre za grobo kršitev mednarodnega prava.

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Luksemburgu ostro obsodila nedavni izraelski napad na mirovno misijo Združenih narodov v Libanonu (Unifil).

“Zelo ostro obsojam zadnji napad, ki se je zgodil na mirovne sile Združenih narodov (Unifil) na jugu Libanona,” je v Luksemburgu povedala Fajon. “Gre za grobe kršitve mednarodnega prava, huda hudodelstva,” je še poudarila in se zavzela za zaščito mirovne operacije.

Da gre pri napadih izraelske vojske, v katerih je bilo ranjenih več pripadnikov Unifila, za resno kršitev mednarodnega prava, so v skupni izjavi v nedeljo zvečer zapisale tudi države članice EU.

“Ti napadi se morajo končati takoj,” je v izjavi v imenu vseh 27 držav članic zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. EU ob tem od izraelskih oblasti pričakuje pojasnila in temeljito preiskavo napadov. Ponovila pa je tudi poziv k takojšnjemu premirju v Libanonu.

Na današnjem zasedanju ni nihče zahteval umika pripadnikov mirovne misije Združenih narodov v Libanonu (Unifil), je po zasedanju povedal Borrell. “Ministri so danes znova izrazili polno podporo Unifilu, nihče ne poziva k njegovemu umiku,” je po zasedanju zunanjih ministrov članic unije v Luxembourgu povedal Borrell.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je medtem na srečanju poudarila, da Bližnji vzhod ne potrebuje več orožja, ampak diplomacije.

Zunanji ministri o zadnji zaostritvi razmer

Zunanji ministri EU so v Luksemburgu razpravljali o zadnji zaostritvi razmer na Bližnjem vzhodu, kjer so se konec septembra na jugu Libanona zaostrili spopadi med proiranskim šiitskim gibanjem Hezbolah in izraelsko vojsko. Pretekli teden je bilo v napadih izraelske vojske na Unifil ranjenih več pripadnikov misije, v nedeljo pa je Izrael vdrl tudi v Unifilovo oporišče.

Medtem se nadaljuje tudi izraelska ofenziva na palestinsko enklavo Gaza, ki jo je Izrael sprožil pred nekaj več kot enim letom po napadu palestinskega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje.

“Slovenija si prizadeva za aktivno reševanje, končanje vojne v Gazi, zaščito civilistov in dodatno humanitarno pomoč,” je danes v Luksemburgu še povedala zunanja ministrica. Izrekla je tudi podporo agenciji ZN za podporo Palestincem (UNRWA).

Ob prihodu je napovedala, da bo na zasedanju ponovila poziv k uvedbi sankcij proti izraelskim političnim voditeljem, ki kršijo mednarodno pravo, ter zaostritvi sankcij proti izraelskim naseljencem, ki izvajajo nasilje na Zahodnem bregu.

Ministrica je obenem izrazila veselje, da je v nedeljo na rehabilitacijo v Sloveniji prispela skupina desetih palestinskih otrok iz Gaze s spremljevalci. “Vesela sem, da bodo otroci v Sloveniji deležni rehabilitacije in mogoče vsaj v tem času pozabili na travme in tragedije vojne v Gazi,” je povedala.

Glede druge osrednje teme današnjega zasedanja – ruske invazije na Ukrajino – pa je povedala, da Slovenija podpira vsakršno pomoč Ukrajini. Prav tako podpira čimprejšnja pogajanja za trajen in pravičen mir, pri čemer je treba spoštovati Ustanovno listino ZN in mednarodno pravo, je še dejala ministrica Fajon.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje