Februarska inflacija padla na 9,3 odstotka

Gospodarstvo 28. Feb 202311:10 4 komentarji
Denar
Profimedia

Letna stopnja inflacije se je februarja znižala z januarskih 10 odstotkov na 9,3 odstotka. Na mesečni ravni je bila rast cen 0,7-odstotna, so izračunali na statističnem uradu. Na letni ravni so na inflacijo najbolj vplivale cene hrane, ki so se zvišale za 18,3 odstotka.

Letna stopnja inflacije se je februarja znižala z januarskih 10 odstotkov na 9,3 odstotka.  Največji vpliv (2,8 odstotne točke) na inflacijo je imela februarja dražja hrana. Na letni ravni se je podražila za 18,3 odstotka. Najbolj so se podražili sladkor (za 51,2 odstotka), sveže posneto mleko (za 38,3 odstotka) in drugo jedilno olje (za 37,7 odstotka), so sporočili s statističnega urada.

Preberite še: Zaradi visoke inflacije plače lani padle za približno pet odstotkov

Za 9,6 odstotka višje cene izdelkov in storitev za rekreacijo in kulturo so k inflaciji prispevale eno odstotno točko.

Po 0,7 odstotne točke so k letni inflaciji dodale podražitve trdih goriv (za 72,4 odstotka) in gostinskih storitev (za 13 odstotkov). Višje cene raznovrstnega blaga in storitev (za sedem odstotkov) so imele 0,5 odstotne točke vpliva, po 0,4 odstotne točke pa podražitve gospodinjskega pohištva (za 15,5 odstotka) in novih avtomobilov (za 10,8 odstotka).

Cene blaga so se v povprečju dvignile za 10 odstotkov, cene storitev pa za 7,8 odstotka. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 12,2 odstotka, trajno blago za 7,7 odstotka in poltrajno blago za 3,7 odstotka.

Preberite še: Vročanje računov je spet obvezno. Lahko kupec dobi globo, če ga nima?

V enem letu se je za devet odstotkov pocenila elektrika in inflacijo ublažila za 0,4 odstotne točke.

Na mesečni ravni so bile cene v povprečju za 0,7 odstotka višje kot v mesecu pred tem. Podražitve počitniških paketov za 8,6 odstotka so inflacijo dvignile za 0,3 odstotne točke. Po 0,1 odstotne točke so k mesečni rasti cen dodale še podražitve zelenjave (za 5,2 odstotka), bencina (za 4,6 odstotka), kruha in izdelkov iz žit (za 3,1 odstotka) ter gospodinjskega pohištva (za 2,3 odstotka). Druge mesečne podražitve so imele 0,2 odstotne točke vpliva.

Po 0,1 odstotne točke so k znižanju mesečne inflacije po podatkih statistikov prispevale pocenitve trdih goriv (za 8,1 odstotka) ter oblačil in obutve (za 1,2 odstotka).

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v EU, je bila 9,4-odstotna (februarja lani sedemodstotna). Na mesečni ravni so se po teh izračunih cene v Sloveniji zvišale za 0,6 odstotka.

Preberite še: Minimalni prispevki so se dvignili. Koliko morajo plačati samozaposleni?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje