Felda: Šola naj s posredovanim znanjem odpira vrata v svet sanj in želja

Slovenija 30. Avg 202411:11 1 komentar
Darjo Felda
Minister Felda (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je pred začetkom šolskega leta vsem zaželel veliko uspeha. Hkrati je izrazil željo, da vsak po svojih močeh doprinese k soustvarjanju varnega in spodbudnega učnega okolja, da bo šola danes in tudi v prihodnje prostor, ki s posredovanim znanjem odpira vrata v svet sanj in želja.

Kot je v poslanici otrokom učencem, dijakom, zaposlenim v vzgoji in izobraževanju ter staršem zapisal minister Darjo Felda, bo v šole letos 2. septembra vkorakalo 20.173 prvošolčkov. Izrazil je željo, da bi jih na njihovi poti izobraževanja in tudi sicer v življenju spremljala radost do znanja in samozavest ob premagovanju izzivov, tega morda najpomembnejšega vidika učenja.

Prepričan je, da izzivi, ki jih neizogibno prinaša življenje, sprva izgledajo kot težko premostljive ovire. “A pogosto se izkaže, da so ovire pravzaprav priložnost za rast. Prav premagani izzivi so običajno tisto, kar nas dolgoročno najbolj obogati z znanjem in opremi z novim zanosom za učenje, delo in življenje na splošno,” je spomnil minister.

Hkrati je izrazil upanje, da bodo starši in ostali državljani še naprej izkazovali zaupanje v slovenski sistem vzgoje in izobraževanja, ki ga vsi soustvarjajo z mislijo na poučevanje in vzgajanje otrok v odgovorne, pokončne, razumske in ustvarjalne odrasle posameznike.

Vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju se je ob tej priložnosti zahvalil za predanost delu in ob tem še zlasti za konstruktivno sodelovanje ob uvajanju aktualnih in prihajajočih sprememb oziroma izboljšav, ki jih na ministrstvu udejanjajo v slovenski sistem vzgoje in izobraževanja.

“Vsi se zavedamo, da so spremembe življenjska stalnica, a kljub vsemu se zdi, da se v sodobnem svetu vse spreminja hitreje in manj predvidljivo, kot smo bili vajeni v preteklosti. Stremimo k temu, da so naše rešitve vselej premišljene in strokovne. Posamezne so odmevne, druge manj opazne, a vsaka posodobitev, tudi najmanjša, lahko predstavlja pomembno izboljšavo za posamezno šolo, učitelja ali učečega se,” je pred začetkom novega šolskega leta zapisal minister.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje