Fides “zgrožen” nad vladnim predlogom, ki ločuje javno in zasebno zdravstvo

Slovenija 12. Sep 202415:12 17 komentarjev
Damjan Polh
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V zdravniškem sindikatu Fides so ogorčeni nad vladnim osnutkom novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki predvideva, da zdravniki iz javnega zdravstvenega sistema ne bi več mogli delati za zasebnika na samoplačniškem trgu. Prepričani so, da bi takšne spremembe močno negativno vplivale na dostopnost do zdravstvenih storitev.

V Fidesu so nad predlogom, kot so zapisali v sporočilu za javnost, zgroženi. “Z veliko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da bodo predlagane spremembe močno negativno vplivale na dostopnost do zdravstvenih storitev, kar bo neposredno škodovalo tako pacientom kot zdravstvenim delavcem,” so poudarili.

Vladni predlog namreč po njihovem mnenju ne rešuje razpadajočega sistema, temveč ga poslabšuje, saj radikalno posega v način zagotavljanja zdravstvenih storitev pri koncesionarjih. Te storitve pacienti prejemajo v okviru zdravstvenega zavarovanja, brez dodatnih doplačil, so opozorili. Predlagane spremembe zakonodaje so po njihovem mnenju v več delih tudi ustavno sporne in ne obravnavajo ključnih težav slovenskega zdravstva, kot so pogoji dela in plačila za zaposlene v javnem zdravstvenem sistemu.

“S prisilo in kaznimi za zdravnike, ki jih uvaja nova zakonodaja, vlada zdravstva ne bo rešila,” so zapisali v Fidesu in se vprašali, ali si res lahko privoščimo izgubo najboljših strokovnjakov, ki izvajajo najzahtevnejše medicinske posege. Opozarjajo, da bodo storitve postale še bolj nedostopne in dražje za paciente. “Kader bo odšel tja, kjer ne bo omejen, in pacienti mu bodo morali slediti, saj pri nas ne bodo dobili več primerne obravnave,” še svarijo v Fidesu.

“Čakalne vrste se bodo podaljševale”

Osnutek po njihovih navedbah prav tako močno omejuje delo zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, saj jih sili, da delajo izključno v javnih zdravstvenih zavodih, kjer pa so standardi in pogoji dela preslabi, da bi lahko obdržali obstoječe kadre. “To pomeni, da bodo trpeli predvsem pacienti, saj se bodo čakalne vrste le še podaljševale,” so prepričani v zdravniškem sindikatu.

Zato vlado pozivajo, naj predlog znova preuči, saj spremembe, ki jih predvideva osnutek, predstavljajo nepovratno poslabšanje zdravstvenega sistema. “Ta žal ni več v kondiciji, da bi se z njim igrali igre ideologije. Če bo takšen zakon sprejet, bo onemogočena ustrezna oskrba pacientov, kar bo imelo posledice za celotno državo,” so kritični v Fidesu.

Osnutek novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je v sredo predstavila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, predvideva, da zdravniki iz javnega zdravstvenega sistema ne bi več mogli delati za zasebnika na samoplačniškem trgu. Ministrica je dejala, da poskušajo zaposlene z novelo motivirati, da bi čim več dela opravili v matičnem javnem zavodu.

Z novelo urejajo javno zdravstveno mrežo in med drugim regulirajo delo pri koncesionarjih. Obseg programa pri koncesionarjih bi z novelo omejili na število zaposlenih, spreminja se tudi način in pogoji podeljevanja koncesij.

Novelo zakona o zdravstveni dejavnosti bodo v javno obravnavo, ki naj bi trajala en mesec, poslali prihodnji teden. Na ministrstvu si želijo, da bi zakon stopil v veljavo s 1. januarjem prihodnje leto.

Na vprašanje N1, ali trdno stoji za zakonom in bo pri njegovih določbah vztrajala kljub pritiskom lobijev, je ministrica Prevolnik Rupel včeraj odgovorila: “Javna obravnava je namenjena temu, da vsi deležniki podajo pripombe, ki bodo morda izboljšale naš predlog. Ne rečem, da je naš predlog najboljši. Mislim, da je optimalen glede na te razmere. Če bodo prišle take pripombe, ki jih bomo lahko upoštevali, absolutno da, jih bomo, smo odprti za dobre predloge, izboljšave. Ampak moramo iti v smeri, da ohranimo javno zdravstvo dostopno, kakovostno in brez doplačil za vse naše prebivalce in prebivalke. In od te smeri odstopili ne bomo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje