Furs lastnikom poškodovanih stanovanj nakazal še 1,1 milijona evrov za obnovo

Slovenija 17. Jul 202411:30 0 komentarjev
Poplave v Prevaljah
Posledice poplav 2023 v Prevaljah (Foto: PROFIMEDIA)

Finančna uprava RS (Furs) je v torek 201 lastniku v lanskih poplavah poškodovanih stanovanj in hiš nakazala za 1,1 milijona evrov predplačil za obnovo. V tem sklopu predplačil so večinoma lastniki, pri katerih je pridobivanje podatkov o upravičenosti do predplačila oziroma podatkov za nakazilo predplačila trajalo dlje časa.

Doslej je vlada za obnovo v lanskih avgustovskih poplavah poškodovanih stanovanj in hiš, upoštevajoč tudi šesti sklop izplačil, 7.444 upravičencem nakazala skupno 34,6 milijona evrov, so sporočili iz Fursa.

V šestem sklopu predplačil so večinoma lastniki poškodovanih stanovanj in hiš, pri katerih je pridobivanje podatkov o upravičenosti do predplačila oziroma podatkov za nakazilo predplačila trajalo dlje časa (na primer zaradi neurejenih vpisov v zemljiški knjigi, napačnih bančnih računov, neurejene EMŠO ipd.).

Kot so na Fursu in ministrstvu za naravne vire in prostor dodali v današnjem sporočilu za javnost, je 30 takšnih, katerih objekti so bili predhodno v skladu s strokovnim mnenjem vladne službe predvideni za odstranitev, pozneje pa so bili s seznama umaknjeni.

Pri pripravi seznama upravičencev do predplačil so bili upoštevani z zakonom določeni kriteriji, podatki, prejeti iz spletne aplikacije Ajda, in podatki katastra nepremičnin.

Predplačilo se v skladu z zakonom za posamezno stanovanje lastniku stanovanja izplača v višini 20 odstotkov predhodno ocenjene škode, če ta znaša več kot 6.000 evrov. Če je lastnikov stanovanja več, se vsakemu izplača sorazmerni del.

Zaradi obsega poškodovanih stanovanjskih objektov po pojasnilih vlade ni bilo mogoče hkrati zagotovitvi celovitega seznama vseh upravičencev, zato je ministrstvo podatke obdelalo v več delih oziroma sklopih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!