Gneče zaradi turističnega prometa se bodo nadaljevale tudi jeseni

Slovenija 12. Sep 202415:34 1 komentar
Ljubljanska južna obvoznica
Fotografija je simbolična (Foto: BOBO)

Močan turistični promet bo na naših cestah po opozorilih Darsa vztrajal tudi ta mesec, ob ugodnih vremenskih razmerah pa se lahko nadaljuje v oktober. Kot so zapisali, ob začetku šolskega leta prihaja do prekrivanja turističnega in dnevnega prometa v konicah, te pa se bodo dodatno okrepile še z oktobrskim začetkom študijskega leta.

Dars je v prvi polovici leta beležil rast prometa na vseh glavnih avtocestnih odsekih. Na letni ravni so največjo rast, 6,2-odsotno, zabeležili na podravski avtocesti med Mariborom in Gruškovjem ter na dolenjskem avtocestnem kraku med Ljubljano in Obrežjem, kjer je promet narasel za 5,1 odstotka. To kaže na nadaljevanje trenda rasti prometa na teh dveh krakih po vstopu Hrvaške v schengen, so zapisali na Darsu.

Na pomurski avtocesti se je promet povečal za 4,3 odstotka, na štajerski za 2,7 odstotka, na primorski za 1,9 odstotka, medtem ko je na gorenjski avtocesti porasel za 0,8 odstotka.

Ob začetku šolskega leta na cestah prihaja do prekrivanja turističnega in dnevnega prometa v konicah, kar pomeni večje obremenitve zlasti na cestah okrog večjih mest, izraziteje v jutranjih in popoldanskih urah. Ob koncih tedna in ponedeljkih pa so še vedno bolj obremenjeni primorska in gorenjska avtocesta.

Dodatno se bodo prometne konice okrepile oktobra, ko se začne študijsko leto, so zapisali na Darsu. Posebej obremenjeni bodo petki in ponedeljki, ki pogosto povzročajo večje zastoje kot konec tedna. Na pretočnost prometa dodatno vpliva slabo vreme, predvsem dež. Voznikom priporočajo, da se pravočasno pozanimajo o razmerah v prometu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje