Janša in Golob: eden bo štirikrat proti, drugi pa trikrat za

Poleg izbire devetih evropskih poslancev iz Slovenije se bodo volilci 9. junija izrekali tudi na treh posvetovalnih referendumih: o končanju življenja, o konoplji in o preferenčnem glasu tudi za državnozborske volitve. V velikem soočenju na N1 smo se s predsednikom vlade Robertom Golobom in predsednikom SDS Janezom Janšo pogovarjali tudi o tem. Najbolj občutljivo je vprašanje končanja življenja, ob katerem se je Golob spomnil na svojega očeta. Janša pa je dejal, da razlika med zagovorniki kulture smrti in kulture življenja pri nas še nikoli ni bila tako jasna. A tudi Golob 9. junija ne bo štirikrat za. Presenetil je namreč s pojasnilom, zakaj se bo pri enem referendumskem vprašanju glasovanja na volišču vzdržal.

Devetega junija nas bodo poleg evropskih volitev na voliščih pričakali še trije posvetovalni referendumi s štirimi vprašanji. Referendum o konoplji namreč sestavljata dve referendumski vprašanji: o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene ter vprašanje o gojenju in predelovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

V soočenju z Janezom Janšo na N1 je Robert Golob presenetil z odgovorom, da se bo glasovanja o gojenju in predelovanju konoplje za omejeno osebno rabo vzdržal. “To prepuščam večinski volji ljudi, a tudi povem, da nisem nujno zagovornik tega,” je povedal in dodal, da pa je zagovornik legalizacije vprašanja konoplje: “Ker je konec koncev to lahko za slovensko kmetijstvo zelo lepa priložnost.”

Golob bo torej na posvetovalnih referendumih glasoval trikrat za, medtem ko bo Janša glasoval štirikrat proti. “Tukaj je stroka proti in jaz podpiram stroko. Alkohol škodi, cigarete škodijo … seveda vse to škodi. Ampak to ni razlog, da bomo zdaj legalizirali še druge stvari, ki tudi škodijo,” je dejal Janša.

Občutljivo vprašanje končanja življenja

Pričakovano so se mnenja med Golobom in Janšo najbolj kresala okoli posvetovalnega referenduma o pomoči pri končanju življenja.

“Tukaj gre za vprašanje človekovega dostojanstva in sem izrazit zagovornik te pravice. Tudi sam ne bi želel podoživljati tega, kar je doživljal moj oče, ki je bil terminalno bolan in je moral žal skupaj s svojci vztrajati do konca. Tudi takrat, ko ni bil več niti približno senca človeka, ki smo ga poznali, in ni bil več pri zavesti, je še najmanj ohranil svoje dostojanstvo,” je pripovedoval Golob.

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Foto: Aljaž Uršej

Janša pa je povedal, da v slovenski ustavi piše, da je življenje nedotakljivo: “Zato je to vprašanje manipulativno. Najprej morate spremeniti ustavo in šele potem vprašati ljudi, ali lahko zadeve urejate z zakonom.”

Tudi sicer pomoči pri končanju življenja nasprotuje, temu pravi “kultura smrti” in dodaja, da razlika med zagovorniki in nasprotniki “kulture življenja” v Sloveniji še nikoli ni bila tako jasna.

Janša prav tako nasprotuje uvedbi preferenčnega glasu še za državnozborske volitve. Medtem ko jo Golob zagovarja z argumentom, da bodo volilci tako kot na evropskih volitvah imeli več vpliva tudi na to, kateri kandidat naj postane poslanec, ne pa da se mandati glede na število prejetih glasov politične stranke delijo po vrstnem redu, ki ga je določila stranka.

Janša opozarja, da evropske in parlamentarne volitve niso enake; da je v primeru evropskih volitev Slovenija ena sama volilna enota, pri parlamentarnih pa se Slovenija razdeli na osem volilnih enot in 88 volilnih okrajev. S tem bi ukinili volilne okraje, pravi Janša, to pa bi pomenilo, da bi imeli poslanski kandidati s podeželja manj možnosti za izvolitev, saj jih pozna manj ljudi kot kandidate iz večjih mestnih središč.

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Foto: Aljaž Uršej

Janša je dejal, da vsem posvetovalnim referendumom nasprotuje tudi iz načelnih razlogov. Ker je SDS najprej predlagala, da bi bil skupaj z evropskimi volitvami referendum o drugem bloku Jedrske elektrarne Krško, a so se vse politične stranke po tem dogovorile drugače. In bo ta referendum kasneje. “Po tem pa je vladna koalicija skupaj z evropskimi volitvami natlačila še štiri posvetovalna referendumska vprašanja, ki so v veliki meri manipulativna,” je povedal v soočenju z Golobom na N1.

Golob je odgovoril, da referendum o drugem bloku zahteva poglobljeno razpravo, poleg tega mora investitor vse podatke najprej predstaviti javnosti. “In za to potrebujemo pol leta,” je povedal Golob. Na vprašanje, zakaj potemtakem sedanjih posvetovalnih referendumov ne združuje s kasnejšim referendumom o drugem bloku nuklearke, pa je Golob odgovoril, da si svojci in nekateri, ki so prizadeti, zelo prizadevajo, da bi bil zakon o prostovoljnem končanju življenja potrjen čim prej.

Najbolj napete trenutke soočenja si lahko ogledate tukaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje