Golob ob dveh letih vlade: Rezultati bodo prinesli še en mandat

Slovenija 30. Maj 202417:10 4 komentarji

Vlada obeležuje polovico mandata. Premier Robert Golob je dejal, da so na dosežke kot koalicija ponosni.

Vlada danes obeležuje dve leti dela. Predsednik vlade Robert Golob je ob priložnosti dejal, da je koalicija na dosežke zelo ponosna, in zagotovil, da vlada nadaljuje pripravo strukturnih reform.

Stranke koalicije – Gibanje Svoboda, SD in Levica – so si po Golobovih besedah po svetovnonazorskih pogledih zelo podobne. “Včasih imamo različne poglede, kako kakšen skupen cilj uresničiti, ampak na koncu vedno najdemo skupni jezik, zato je delo v vladi predano in trdo, dostikrat se smejemo, včasih se tudi kaj skregamo med seboj, ampak tisto, kar šteje, je, da so vsi dosežki skupni,” je povzel dveletno sodelovanje.

Tako Golob kot predsednik stranke SD in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han sta izpostavila, da je vladi v zahtevnih razmerah ob poplavah, energetski krizi in naraščajoči inflaciji uspelo veliko dobrih stvari. “Gospodarska rast v Sloveniji je med najvišjimi v EU, inflacija se je spustila z 10 na tri odstotke in je obvladljiva, brezposelnost pa je rekordno nizka. Še nikoli doslej Slovenija ni imela toliko delovno aktivnih,” je izpostavil Golob in dodal, da se pozitivni trendi nadaljujejo.

“Dostikrat imamo vtis, da gredo vsi ti uspehi na račun gospodarstva, mi pa se od prvega dne zavedamo, da ne more biti blaginje niti ne socialne države, če ne gre gospodarstvu dobro,” je dodal. Ob tem je izpostavil rekordne dobičke v gospodarstvu, obenem pa so se rekordno dvignile tako zagotovljena pokojnina kot tudi minimalna plača.

“Kombinacija obojega, iskanja ravnotežja med socialno državo in razvojno prebojnostjo gospodarstva je načelo, ki se ga bomo držali tudi v nadaljevanju tega mandata in v naslednjem mandatu,” je dejal in napovedal, da bo vrsta ukrepov, ki jih izvajajo, v resnici dajala rezultate šele v naslednjem mandatu.

Han je tudi izpostavil, da postaja Slovenija zanimiva za razvojne projekte. Navedel je, da bosta farmacevtski podjetji Novartis in Sandoz v naslednjih letih v Slovenijo investirali 990 milijonov evrov. Poleg tega je dejal, da so na današnji seje vlade sprejeli odločitev o polnopravnem članstvu v Evropsko vesoljsko agencijo.

Izpostavil pa je tudi področje športa, ki da mu je vlada vrnila tisto, kar so nekateri 30 let obljubljali. Športu so v tem letu namenili 45 milijonov evrov.

Saniranje po poplavi v Črni na Koroškem
Borut Živulović/BOBO

Koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko je med dosežki prve polovice mandata izpostavila novelo zakona o delovnih razmerjih, med drugim so prenovili tudi zakon o dolgotrajni oskrbi, ki da so ga od prejšnje vlade podedovali brez sistemskega financiranja.

Kulturi je vlada po ministričini oceni uspela povrniti mesto, ki ji pripada. Vrečko je glede tega omenila nov zakon o medijih in prenovo ljubljanske Drame, ki da je najpomembnejša investicija v javno kulturno infrastrukturo v samostojni Sloveniji.

Na današnji seji je vlada po Golobih besedah obravnavala prvi paket davčnih sprememb, ki je usmerjen izključno v dvig produktivnosti slovenskega gospodarstva, prav tako so obravnavali spremembe na področju zdravstvene dejavnosti. “Na tem področju smo potrdili izhodišča, ki bodo pomenila revolucijo v našem javnem zdravstvenem sistemu. Po dolgih desetletjih smo se odločili, da bomo jasno in enkrat za vselej razmejili delovanje zasebnega in javnega,” je poudaril.

Golob spomnil tudi na stanje v zdravstvu

Prepričani so, da bodo s tem, ko bodo prepletanje javnega in zasebnega prekinili, zaustavili tudi razgradnjo javnega zdravstvenega sistema. “Vzporedno s tem smo sprejeli tudi izhodišče za to, na kakšen način delavce, ki delajo v javnih zdravstvenih ustanovah, dodatno motivirati, dodatno nagraditi za njihovo delo preko rednega delovnega časa,” je dodal.

Iz danes sprejetih izhodišč izhaja tudi prepoved trgovanja s koncesijami. Te bodo postale individualne, vezane na nosilca zdravstvene dejavnosti. “Preprodajanje koncesij je pripeljalo v situacijo, da se danes te kopičijo v zasebnih rokah in nimajo nobene zveze več z zdravstveno dejavnostjo, ampak samo še s čistimi poslovnimi odnosi,” je dejal.

palestinske zastave
Foto: PROFIMEDIA

Vlada je danes sprejela tudi sklep o priznanju Palestine. Po pričakovanjih bi lahko DZ sklep potrdil prihodnji teden, s čimer bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji zaključen.

Vlada je sicer po Golobovih besedah zmagala volitve pred dvema letoma, “ker je obljubljala, da bo prekinila s praksami, ki smo jim bili priča, ker je obljubila normalizacijo odnosov in to je nekaj, kar hitro pozabimo, hitro se da na to navaditi”. Obenem je bil kritičen do opozicije, ki da vztraja pri istih načelih, torej da ni vladavine prava v Sloveniji, da ni medijske svobode, “vztraja pri tem, da je treba kompletno spremeniti krajino, ki se ji reče demokratični ustroj države”.

“Vrednote so tiste, ki štejejo, neosebni vtis, in ponosen sem, da danes lahko, ne samo v Sloveniji, govorimo o tem, da da živimo v demokratični družbi, kjer lahko vsak protestira in proti nikomur ne uporabljamo policije, še manj vodnega topa ali solzivca. Ponosen sem, da danes velja vladavina prava za vse, tako za navadnega državljana kot za politike, in ponosen sem, da velja svoboda medijev,” je dodal.

Vlada Roberta Goloba je mandat nastopila 1. junija pred dvema letoma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje