Golob pokazal na predhodnika Boštjančiča: “Vedelo se je, kaj je treba ukiniti”

Slovenija 08. Jul 202412:46 > 20:38 25 komentarjev

"Želim si, da bodo tisti, ki so pripomogli k temu nakupu tudi tako, da so zavajali pristojne in nadrejene ter mogoče celo potvarjali dokumentacijo, za to odgovarjali," je v zvezi z nakupom stavbe na Litijski v državnem zboru dejal premier Robert Golob. Na vprašanje poslanca SDS Rada Gladka, ali bo zamenjal finančnega ministra Klemna Boštjančiča, če se bodo potrdile dosedanje ugotovitve, da so se nepravilnosti v povezavi s poslom zgodile tudi na finančnem ministrstvu, Golob ni neposredno odgovoril. Je pa dejal, da je Boštjančič lahko odgovoren samo za to, ker mu na ministrstvu doslej še ni uspelo ponovno vzpostaviti službe za investicije, ki jo je na predlog njegovega predhodnika Andreja Širclja iz vrst SDS ukinila prejšnja vlada Janeza Janše.

Predsednik vlade Robert Golob je ob začetku zadnje redne seje državnega zbora pred začetkom parlamentarnih počitnic odgovarjal na vprašanja poslancev. V ospredju je bila tudi afera Litijska, ki v javnosti odmeva zaradi osnutka revizijskega poročila, v okviru katerega je računsko sodišče preverjalo tudi pravilnost izvedbe nakupa nesojene nove sodne stavbe.

Po dosedanjih in še nedokončnih ugotovitvah računskega sodišča za prerazporeditev 6,5 milijona evrov iz proračunske rezerve za namene nakupa objekta na Litijski ni bilo ustrezne podlage, nepravilnosti v povezavi s poslom pa so se zgodile tako na pravosodnem ministrstvu kot ministrstvu za finance.

Da so premier Golob, nekdanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan in finančni minister Klemen Boštjančič za potrebe nakupa Litijske nezakonito prerazporedili 6,5 milijona evrov, je v svojem revizijskem poročilu ugotovila tudi vodja službe za notranjo revizijo na pravosodnem ministrstvu Suzana Hötzl.

“Nekdo na ministrstvu za pravosodje je poskrbel, da teh gradiv ni bilo”

Premier Golob, ki je pravosodno ministrico Andrejo Katič nedavno pozval k razjasnitvi okoliščin notranjerevizijskega poročila o Litijski, je pred poslanci poudaril, da je bilo z nakupom nesojene sodne stavbe marsikaj narobe in da v zvezi s poslom že poteka obsežna kriminalistična preiskava.

“Verjamem, da bodo pristojni organi znali ugotoviti vsa dejstva v povezavi s tem, in želim si, da bodo tisti, ki so pripomogli k temu nakupu tudi tako, da so zavajali pristojne in svoje nadrejene ter mogoče celo potvarjali dokumentacijo, za to odgovarjali,” je v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Rada Gladka poudaril premier Golob.

Predsednik vlade dosedanjih ugotovitev računskega sodišča ni želel komentirati, ker je osnutek revizijskega poročila po zakonu o računskem sodišču tajen in zaupen. Ker pa je računsko sodišče v poročilu, ki še ni dokončno, kršitve v zvezi z nakupom Litijske zaznalo tudi pri ministrstvu za finance, je Gladka zanimalo, kdaj bo Golob na zagovor poklical finančnega ministra Boštjančiča in ali ga bo zamenjal, če bo končno poročilo zanj obremenjujoče.

Golob je poslancu SDS odgovoril, da je imel nakup objekta na Litijski že posledice v koalicijskih vrstah, glede Boštjančiča pa je izrazil prepričanje, da bodo na finančnem ministrstvu v svojih odgovorih računskemu sodišču znali ustrezno pojasniti, zakaj so bili postopki v zvezi z Litijsko na ministrstvu izpeljani tako, kot so bili.

Klemen Boštjančič
Klemen Boštjančič (Foto: Žiga Živulovič Jr. /BOBO)

“V želji, da bi pomagala, se je prejšnja ministrica pustila zavesti”

Ko je vlada konec lanskega leta odločala o prerazporeditvi sredstev, je bila Litijska v gradivu po njegovih besedah omenjena samo z naslovom in ceno. “Zakaj je bilo tako? Ker je nekdo na ministrstvu za pravosodje poskrbel, da teh gradiv ni bilo,” je dejal Golob.

Ob tem je dodal, da je prejšnja vlada Janeza Janše konec leta 2020 na predlog takratnega finančnega ministra Andreja Širclja na ministrstvu za finance ukinila službo za nadzor investicij.

“Če kaj, je naš minister odgovoren za to, ker je ni dovolj hitro ponovno vzpostavil, vem pa, da se ukvarja s tem. Mehanizmi za nadzor na ministrstvu za finance so bili ukinjeni konec leta 2020. Minister za finance je bil vam zelo dobro znani gospod Šircelj, imenovan z vaše strani. Očitno se je že takrat vedelo, kaj je treba ukiniti, da se bodo lahko takšne zgodbe, kot je Litijska, kasneje izpeljale,” je Gladku odgovoril Golob.

Ob tem je spomnil, da se slovensko pravosodje sooča z resnimi prostorskimi težavami. “Na tem področju bomo morali narediti bistven korak naprej. Žal se je prejšnja ministrica v želji, da bi pomagala pravosodju, pustila zavesti in mi je žal, da se je to zgodilo. Danes na to temo potekajo razčiščevalni sestanki, zakon o računskem sodišču pa je jasen. Dokler se zadeva ne razčisti, je zaupna, in jaz se bom držal zakona,” je dodal predsednik vlade.

Z računskega sodišča so na novinarska vprašanja STA odgovorili, da rok za ugovor na predlog revizijskega poročila o zaključnem računu državnega proračuna za leto 2023 še ni potekel. Kot so zapisali, se bo rok za revidirance iztekel v sredini tega tedna, za prejšnje odgovorne osebe pa odvisno od datuma, ko so oziroma bodo predlog poročila prevzele. V revizijo predloga zaključnega računa za leto 2023 je bilo po navedbah računskega sodišča skupno vključenih 21 revidirancev, predlog poročila pa je prejelo tudi vseh 5 nekdanjih odgovornih oseb. Končno poročilo bo predvidoma izdano konec avgusta ali v začetku septembra, so še dodali.

Revidiranje nakupa sodne stavbe je sicer vodila in pripravljala vodja službe za revizijo na ministrstvu za pravosodje. Pravosodna ministrica Andreja Katič je za STA danes dejala, da je revizorko, ki se je danes vrnila z dopusta, pozvala, naj v najkrajšem možnem času pripravi odgovore na njena vprašanja.

Cigler Kralj: Golob se izmika zaslišanjem pred preiskovalnimi komisijami

Da projekti, kot so posel z Litijsko, sporni nakup 13 tisoč prenosnih računalnikov in “prevara” s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, predstavljajo resno tveganje za javne finance, je premierja opozoril vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Tega je med drugim zanimalo, ali bo Golob sprejel odgovornost za sporno in negospodarno porabo javnih financ.

Premier mu je odgovoril, da je opozicija prišla na plano z “zimzelenimi” temami ravno v času, ko so se začeli kazati prvi in neizpodbitni rezultati delovanja vlade. Slovensko gospodarstvo je v odlični kondiciji, cela Evropa nam “zavida gospodarsko rast, višino inflacije in stopnjo brezposelnosti”, je poudaril Golob in zavrnil navedbe Ciglerja Kralja, da so bili pri preoblikovanju dopolnilnega zavarovanja zavarovanci oškodovani.

Robert Golob (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

“Z zakonom smo dobesedno vrgli zavarovalnice iz tega naslova in prenesli dopolnilno zavarovanje na javno zdravstveno blagajno, hkrati smo zamejili strošek za zavezance, ki so imeli od tega korist. 120 milijonov evrov smo privarčevali ljudem, nismo pa jih podarili zavarovalnicam. Mogoče pa je to tisto, kar boli koga v poslanskih klopeh,” je dejal Golob.

Ob tem je zavrnil očitke Ciglerja Kralja, da se skriva in izmika zaslišanjem pred preiskovalnimi komisijami državnega zbora. “Doslej se nisem nikoli izmikal nobenemu vprašanju. Čudim se, zakaj me nič od tega, kar vas zanima, ne vprašate na poslanskih vprašanjih. Mogoče boste naslednjič to priložnost znali izkoristiti,” je še dodal premier.

Bonus video: Ekskluzivni intervju z Borutom Pahorjem

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje